Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Turpinās lekciju cikls "Piektdien piecos"

Sandra Zobena, 15.02.2011. 15:33

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs turpina lekciju ciklu "Piektdien piecos", kas veltīts 19./20. gadsimta mijas mākslas un literatūras studijām.
Turpinās lekciju cikls "Piektdien piecos"

18. februārī plkst. 17.00 notiks lekcija „Rūdolfs Blaumanis un Andrievs Niedra". Lekciju lasīs muzeja speciāliste Līga Kļaviņa.

Ieejas maksa – Ls 1,00; skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 0,70.
Biļetē iekļauts muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes „Ziemeļu pasaka" apmeklējums (pirms lekcijas sākuma).

Andrievs Niedra (08.02.1871.–25.09.1942.) – dzejnieks, rakstnieks, publicists – ir neparasta un Latvijas vēsturē neviennozīmīgi vērtēta personība.
Viņš bijis populārs mācītājs „ar ciešu nodomu nodarboties ar visu, kur būtu manāms [tas], kas atgādina spēku, ko cilvēks sauc par garu". Evaņģēlija atziņas viņš izmantojis cilvēku estētiskajā audzināšanā un nav pieļāvis dogmatismu draudzes garīgās dzīves kopšanā.

Andrievs Niedra iesaistījies arī politikā. 1924. gadā, kā zināms, viņu tiesāja par tautas nodevību, 1926. gadā gan piespriesto sodu – 3 gadus cietoksnī – nomainot ar aizliegumu dzīvot Latvijā. 1928. gadā Andrievs Niedra atsakās no Latvijas pilsonības un kļūst par Vācijas pavalstnieku.

Andrievs Niedra bija viens no daudzajiem Rūdolfa Blaumaņa aprūpētajiem audžudēliem, draugs. 1900. gadā abiem kopā iznākusi dzejoļu izlase „Ceļa malā". Niedra ir viens no tiem retajiem, kuriem Blaumanis rakstīja neilgi pirms nāves, būdams Punnkaharju sanatorijā Somijā.

Andrievs Niedra atstājis plašu izziņas materiālu, sakārtojis un izsmeļoši komentējis abu saraksti izdevumā „Blaumaņa un Niedras sarakstīšanās", kas nāca klajā 1931. gadā Valtera un Rapas apgādā.
Vēlāk Andrievs Niedra rakstījis: „Draudzība ar Rūdolfu Blaumani ir viens no maniem personiskiem sakariem, kurus es skaitu pie savā mūžā visvērtīgākiem. (..) Viņā bija daudz dārgākas mantas nekā sudrabs un zelts."

Lekciju cikla programma līdz maijam:

18. februāris
Rūdolfs Blaumanis un Andrievs Niedra. Veltījums Andrieva Niedras 140. jubilejai. L. Kļaviņa.

4. marts
Mazāk zināmas lappuses Rūdolfa Blaumaņa daiļradē. 1906. – 1908. gads. L. Kļaviņa.

18. marts
„Ziemeļu pasaka" Jaņa Rozentāla dzīvē un daiļradē. Mākslinieka 145. jubileju pieminot. D. Vosa.

1. aprīlis
Caur nenopietno uz nopietno. Par humoristisko Jaņa Rozentāla vēstulēs. D. Vosa.

15. aprīlis
Rūdolfs Blaumanis „Pēterburgas Avīžu" redakcijā. L. Kļaviņa.

6. maijs
Portrets Somijā. Somijas cilvēki Jaņa Rozentāla gleznās un fotogrāfijās. D. Vosa.

Tuvāka informācija pa tālruni 67331641vai e-pastu: jrrbm@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV