Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Notiks Gunāram Priedem veltīts sarīkojums

Sandra Zobena, 21.02.2011. 15:45

24. februārī plkst. 15.00 Krišjāņa Barona muzejā, K. Barona iela 3–5, ciklā „Rakstāmgalda stāsti" notiks sarīkojums „Klusā Priedes atmiņas lasot" – veltījums dramaturgam Gunāram Priedem.
Notiks Gunāram Priedem veltīts sarīkojums

Kad 21. gadsimta pašā sākumā izdevniecībā PILS klajā nāca Gunāra Priedes dienasgrāmata „Mans 1984. gads", 2000. gada rudenī rakstot ievadvārdus grāmatai, dramaturgs mēģināja pamatot, kādēļ no daudzo gadu desmitu pierakstiem izvēlējies „bez svītrojumiem vai uzskaistinājumiem" publicēt tieši 1984. gada dienasgrāmatu:

„Kāpēc mēs apstājāmies pie 1984. gada?
Tas bija beidzamais no maniem darba gadiem Rakstnieku savienības pirmā sekretāra postenī, kad gaisā jau virmoja Trešā atmoda. Kad ar Saulcerīti Viesi gatavojām Krišjāņa Barona 150. dzimšanas dienas atzīmēšanu un vedām uz Vāciju viņam veltītu izstādi. Kad no dzīves aizgāja Ārija Elksne. Kad uzrakstīju lugu „Centrifūga".

Dienasgrāmatā Krišjānis Barons pieminēts 47 lappusēs – 1984. gada nogalē Berlīnē gaidāmās 56. baltistu konferences sakarā, domājot par starptautisko izstādi „Krišjānis Barons un latviešu tautasdziesma", kas vēlāk ceļos uz Vāciju, Zviedriju, toreizējās Padomju Savienības galvaspilsētu Maskavu un tepat pie kaimiņiem – uz Igauniju, priecājoties par to, ka Maskavā klajā nāks krievu valodā tulkotas 1500 latviešu tautasdziesmas.

Gunārs Priede stāvējis kūmās Krišjāņa Barona muzejam, kas tikko nosvinējis savu 25. dzimšanas dienu.

„Nav nekā skaistāka par cerību, varbūt vienīgi atmiņas, kas ir cerības otra puse: kaut kas līdzīgs dzīvā saucienam dzīvei, esmes apliecinājums, slavinājums tam, kā vairs nav un kas tomēr ir bijis, sauciens pēc tā, kam jābūt un kā vēl nav. Vai tālumā saskatāt šo laika un dzīvības spēli? Tā visā pilnībā balstās uz satriecošu noslēpumu. Kad vairs nebūs nekā, kaut kas būs bijis, un pati nāve neizdzēš atmiņas. Ak, es jau neko sevišķu nesaku, es nesaku gandrīz neko, es tikai saku, ka viss paiet un izgaist, es saku, ka pastāv pasaules dvēsele un ka tas, kas bijis, nav varējis nebūt," tā rakstījis franču rakstnieks Žans d'Ormesons.

Gunārs Priede visu mūžu ir bijis dvēseles meklējumos. Viņš meklējis to savos draugos un paziņās, pilsētu burzmā, sevī... Vai atradis? Tautasdziesmā? Tālas upes krastos, kurai dīvains nosaukums – Тихая сосна (Klusā Priede)?

Sarīkojumā „Klusā Priedes atmiņas lasot" Gunāru Priedi atcerēsies Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte un Krišjāņa Barona muzeja darbinieki Andris Ērglis un Rūta Kārkliņa.

Tuvāka informācija par pasākuma norisi pa tālruni 67284265, e-pastu:
barons@memorialiemuzeji.lv, kā arī mājas lapā http://www.baronamuzejs.lv un http://www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV