Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Ciklā "Piektdien piecos" jau 8. lekcija

Sandra Zobena, 01.03.2011. 13:22

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs turpina lekciju ciklu "Piektdien piecos", kas veltīts 19./20. gadsimta mijas mākslas un literatūras studijām.
Ciklā "Piektdien piecos" jau 8. lekcija

4. martā plkst. 17.00 notiks lekcija „Mazāk zināmas lappuses Rūdolfa Blaumaņa daiļradē. 1906. – 1908. gads". Lekciju lasīs muzeja speciāliste Līga Kļaviņa.

Ieejas maksa – Ls 1,00; skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 0,70.
Biļetē iekļauts muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes „Ziemeļu pasaka" apmeklējums (pirms lekcijas sākuma).

1906.–1908. gads ir pēcrevolūcijas laiks. Blaumanis šais gados atkal ir Rīgā un strādā par dienas laikraksta „Latvija" redaktoru un feļetonistu.

Anna Brigadere atceras: „Dzīve uz laukiem bij kļuvusi nepanesama. Negaiss bija uznācis ātri un nu bij virs galvām. Visu izdzēsa šausmu ainas. (..) Tādos laikos dzīvot uz laukiem „Purva malas Grāvracim" bij ārkārtīgi bīstami. Bet kā lai arī dzīvo Rīgā bez noteikta ienākuma? Kad nodibinājusies komanditsabiedrība ar nolūku izdot dienas laikrakstu „Latvija" uzaicināja Blaumani iestāties redakcijā, viņš to ar prieku pieņēma. Dažus mēnešus pat bij „Latvijas" atbildīgais redaktors. Bet tas gāja pāri spēkiem. Blaumanis prasīja daudz. Katru nodaļu gribēja nostādīt ideāli. (..) Jo lielāks bija tautas posts, jo karstākas ilgas pielikt rokas pie jaunradīšanas darba. Šis Blaumaņa mūža pēdējais laiks bij visu viņa radošo spēku ārkārtēja koncentrācija un piespiešanās."

Līdzās žurnālista darbam, Blaumanis strādāja arī ierastajā rakstniecības laukā – rakstījis noveles, stāstus, dzejoļus un lugas. Un piedalījās arī teātra dzīvē. Teātris bija Blaumaņa sirdslieta, viņš bija Rīgas Latviešu teātra dramaturgs un uzstājās arī kā aktieris.

Rakstnieku vajā slimības. Dzīves pēdējo posmu gaišāku un cerīgāku dara grāmatu apgādātājs L. Neimanis, kurš lūdz Rūdolfa Blaumaņa atļauju, lai izdotu viņa kopotus rakstus.

Lekciju cikla programma līdz maijam:

18. marts
„Ziemeļu pasaka" Jaņa Rozentāla dzīvē un daiļradē. Mākslinieka 145. jubileju pieminot. D. Vosa.

1. aprīlis
Caur nenopietno uz nopietno. Par humoristisko Jaņa Rozentāla vēstulēs. D. Vosa.

15. aprīlis
Rūdolfs Blaumanis „Pēterburgas Avīžu" redakcijā. L. Kļaviņa.

6. maijs
Portrets Somijā. Somijas cilvēki Jaņa Rozentāla gleznās un fotogrāfijās. D. Vosa.

Tuvāka informācija pa tālruni 67331641vai e-pastu: jrrbm@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV