Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Dzejnieka Arvīda Skalbes atceres pēcpusdiena „Mans grēks ir nemirstīgs"

Sandra Zobena, 03.03.2011. 12:38

Jau par tradīciju kļuvis, ka Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā tiek rīkotas tikšanās reizes un sarīkojumi, kas ne vienmēr tieši saistīti ar abiem dzejniekiem – mājas bijušajiem īpašniekiem. Šīs tikšanās reizes parasti veltītas latviešu literatūrā un kultūrvēsturē nozīmīgām personībām – gan viņu jubilejas reizēs, gan iznākot jaunai grāmatai utt..
Dzejnieka Arvīda Skalbes atceres pēcpusdiena „Mans grēks ir nemirstīgs"

7. martā plkst. 17.00 Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30, notiks dzejnieka Arvīda Skalbes atceres pēcpusdiena „Mans grēks ir nemirstīgs".

Piedalīsies dzejnieces Lija Brīdaka, Olga Lisovska, Aija Lāce, literatūrzinātnieks Ilgonis Bērsons un aktieri Ieva Mūrniece un Haralds Ulmanis.

Ieejas maksa: Ls 0,50

Ievērojamais latviešu dzejnieks Arvīds Skalbe dzimis 1922. gadā Abrenē.

Latgalē aizvadītie bērnības un skološanās gadi beidzas 1941. gadā, kad absolvēts Rēzeknes skolotāju institūts. Seko skolotāja darbs Rubenes pamatskolā.

Sevi kā dzejnieku Arvīds Skalbe piesaka 1947. gadā, kad piedalās izsludinātajā dziesmu svētku tekstu konkursā. Iesniegtais dzejolis „Dziesmai šodien liela diena", Pētera Barisona komponēts, uz ilgiem gadiem kļūst par neoficiālu dziesmu svētku himnu.

1956. gadā iznāk pirmais Arvīda Skalbes dzejoļu krājums „Atlido dzērves", tam ik pa diviem trim gadiem raiti seko citi – kopumā dzejnieks atstājis padsmitos skaitāmu grāmatu virkni. 1974. gadā krājums „Tēva dubļi sidraboti" tiek apbalvots ar LPSR Valsts prēmiju.

Arvīda Skalbes darba mūžs galvenokārt saistīts ar žurnālu „Karogs", kur viņš strādā no 1953. līdz 1996. gadam, sākumā veicot dzejas redaktora pienākumus, bet, kopš 1966. gada – vadot dzejas nodaļu.

Mūža pēdējos gadus (1996–2002) dzejnieks aizvada Maskavā, kur dzīvo viņa tuvākie cilvēki.

Arvīda Skalbes kā dziļi latviskā, tā arī vispārcilvēciskā, liriskā un dzīves gudrības pilnā dzeja vienmēr atbalsojusies kā dzejas profesionāļu, tā – galvenais – tautas dvēselē.

2001. gadā dzejnieks apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Tuvāka informācija pa tālr. 67272643, 29689489 (Gaida Jablovska) vai e-pastu: gaida.jablovska@memorialiemuzeji.lv, kā arī www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV