Sestdiena, 11.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Milda, Karmena, Manfreds;

Tikšanās ar izstādes "Elki un cilvēki" kuratorēm

Natālija Sujunšalijeva, 23.03.2011. 10:14

Sestdien, 2. aprīlī, plkst. 15.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina skatītājus uz „Sarunu muzejā" ar izstādes „Elki un cilvēki (Modes fotogrāfijas metamorfozes)" kuratorēm Aņēzi de Guvjon Sensīru (Francija) un Inesi Baranovsku (Latvija).
Tikšanās ar izstādes "Elki un cilvēki" kuratorēm

Izstādes „Elki un cilvēki" mērķis ir parādīt modes fotogrāfiju kā spilgtu laikmeta liecinieku, cilvēcisko kaislību un vērtību atspulgu un radošo meklējumu laboratoriju. Unikālā, speciāli Latvijai atlasīta kolekcija, kurā pārstāvēti labākie un savadabīgākie meistari, izseko Rietumu kultūras estētisko kritēriju un cilvēcisko ideālu metamorfozēm.

Izstādes darbu atlasē tiek akcentēti neordināri mākslinieciski risinājumi, kas paplašina mūsu tradicionālos priekšstatus par modi kā glamūru, parādot, ka tā var būt ļoti kreatīva mākslas teritorija, arī atklājot negaidītas cilvēciskās esības šķautnes. Ekspozīciju veido izcilākie fotogrāfijas mākslas paraugi no visas pasaules kopš 1955. gada līdz mūsdienām.

LNMM izglītības programmas „Sarunas muzejā" ietvaros apmeklētājiem tiek piedāvāta unikāla iespēja apskatīt ekspozīciju divu izstādes kuratoru – Aņēzes de Guvjon Sensīras (Agnes de Gouvioun Saint-Cyr) un Ineses Baranovskas pavadībā, kuras stāstīs par 20. gadsimta modes fotogrāfijas attīstības tendencēm, ievērojamākajiem nozares māksliniekiem un slavenajām modelēm.

Izstādes kuratore Aņēze de Guvjon Sensīra atzīmē interesantu faktu, ka franču valodā termins modéle vienlaicīgi nozīmē gan augstās modes meistardarbu (haute couture), gan personu, kas to mums demonstrē. Viņa atzīst, ka mūsdienās uzmanību vairāk piesaista nevis unikālais tērps kā fiziskas vienība, dizaineru fantāzijas un amatnieku meistarības kopdarba rezultāts, bet modes mākslinieku un fotogrāfu radītais imaginārais tēls, kas personificē sabiedrības slēptākās alkas pēc kaut kā īpaša un neparasta.

Fotografēt modi – tā ir sava veida aizbēgšana no realitātes elku un ilūziju pasaulē, kurā tomēr ir arī vieta cilvēkam, vismaz vērotāja un vērtētāja statusā. Aicinām Jūs atklāt sev šo daudzveidīgo paralēlo mākslas eksistenci, izjust klātbūtnes momentu un uz kādu brītiņu kļūt par radošā procesa dalībnieku!

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Izstāde skatāma līdz 15. maijam.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā:

http://www.lnmm.lv/lv/dmdm/info/visit/exhibition/2011/idols-and-humans/.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV