Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Iznāk grāmata par Katiņas traģēdiju

Kārlis Sīmanis, 07.04.2011. 10:06

Pirmo reizi vēsturē latviešu valodā laista klajā grāmata par Katiņas traģēdiju "Katiņa. Staļina noziegums un patiesības triumfs".
Iznāk grāmata par Katiņas traģēdiju

Uz grāmatas prezentāciju, kas notiks šodien plkst. 16:00 Latvijas Okupācijas muzejā, ieradies arī tās autors, amerikāņu rakstnieks Alens Pols. Pasākumu rīko Polijas Republikas vēstniecība Latvijā un Apgāds Zvaigzne ABC. Tajā aicināti piedalīties ārvalstu diplomātisko korpusu pārstāvji, vēsturnieki un ikviens interesents.

Grāmata tiek izdota tieši gadu pēc Smoļenskas traģēdijas, kad, dodoties uz Katiņas piemiņas vietu, aviokatastrofā dzīvību zaudēja teju 100 cilvēki, to vidū arī Polijas prezidents Lehs Kačinskis.

Katiņas traģēdija norisinājās 1940. gada pavasarī, kad pēc PSRS diktatora Staļina pavēles ar šāvienu pakausī tika nogalināti vairāk nekā 20 tūkstoši nevainīgu cilvēku – poļu virsnieki, karavīri un karagūstekņi. Laika gaitā Katiņa ir kļuvusi par simbolu visiem Staļina noziegumiem pret Austrumeiropas tautām, kuru izpildītāji un organizētāji nav tikuši sodīti vēl šobaltdien.

Grāmatas autors Alens Pols ir amerikāņu rakstnieks, kurš par grāmatas "Katiņa" sarakstīšanu no Polijas prezidenta ir saņēmis Nopelnu ordeņa bruņinieka krustu. Alens Pols ir studējis vēsturi un starptautiskās attiecības, Polijas vēstures pētniecībai veltījis vairāk nekā 20 savas dzīves gadus. Pašreiz Alens Pols strādā pie nākamā darba – romāna par poļu sacelšanās kustību Otrajā pasaules karā.

Grāmatu "Katiņa. Staļina noziegums un patiesības triumfs" izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, no angļu valodas tulkojusi Māra Poļakova.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV