Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Rūtas Mežavilkas autorvakars Jāņa Akuratera muzejā

Sandra Zobena, 08.04.2011. 11:36

12. aprīlī plkst. 19.00 Jāņa Akuratera muzejā, O. Vācieša ielā 6a notiks dzejnieces Rūtas Mežavilkas autorvakars.

viss tas pats

tik savādi izbalējis kā senā filmā
es slīdu
jā, gaismas raksti, jā, taču viss atgriežas arvien
citādos krāsu salikumos, ornamenti nomaina cits citu
un
kāds varbūt stāv sliežu ceļa malā
un skaita:
vagons, vagons, vagoniņš
– – –
es dzimšu vēlreiz, es apsolu, – raksta Rūta Mežavilka.

Dažāda, radoši aktīva un daudzveidīga ir māksliniece un dzejniece Rūta Mežavilka. Beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un LMA Grafikas nodaļu. Bijusi studijas „Dauka" un studijas „Rija" animatore un režisore, laikraksta „Literatūras Avīze" māksliniece, žurnāla „Luna" redaktore. Piedalījusies mākslinieku grupu izstādēs, veidojusi personālizstādes (1992, 1993, 1994, 1996).

Rūta Mežavilka raksta lugas, stāstus, dzeju. Luga „Stiprs ziemeļrietumu vējš" iestudēta Valmieras drāmas teātrī, bet luga „Robinsons" ar nosaukumu „Dzeltenais eņģelis sakļautiem spārniem" – Dailes teātrī. Abas lugas uzvarējušas oriģināldramaturģijas konkursos.

Rūtas Mežavilkas dzeja ir pārsteidzoši tēlaina un vizuāli tverama, ārkārtīgi patiesa, ar taustāmi sajūtamu īstenības pārdzīvojumu aiz katras rindas. Tajā dzīvo arī konkrēta vēsturiskā realitāte – Rīga un tās radošai bohēmai piederošā daļa 20. gadsimta nogalē.
Klajā nākuši Rūtas Mežavilkas dzejoļu krājumi: „Vēstules no sālszemes"(1999), „Ikdienas dzīves"(2005)" un krājums ar pavisam īsu nosaukumu „dz." (2010).

Jaunākais krājums ar lakonisko nosaukumu „dz." ietver dzejoļus, kas tapuši laikā no 2005. līdz 2009. gadam. Tā ir savveida dienasgrāmata – norādītais laiks un vieta it kā ierāmē pārdomu mirkļus, kuros radusies dzeja.
Krājuma redaktors Jānis Rokpelnis raksta, ka „dz." ir „īpata dienas un gadagrāmata dzejā, kur asais mākslinieka un psihologa skats ļauj dzejniecei iemiesot vārdā gaistošas jūtas un izjūtas – gan dramatiskas, gan gaišas".

Jāņa Akuratera muzeja Gaišajā salonā līdz 7. maijam skatāma Uģa Mežavilka izstāde „Zīmējumi, šarži, idejas", ko iekārtojusi viņa meita Rūta.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619934; 29451112 (Ruta Cimdiņa), e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv, kā arī mājas lapā http://www.akurateramuzejs.lv un http://www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV