Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Džūkstes Pasaku muzejā iesvilpos pavasari

Kristīne Ozola, 11.04.2011. 12:21

17. aprīlī pl. 12.00 Džūkstes Pasaku muzejā Tukuma novada Lanceniekos notiks pasākums „Pavasara iesvilpošana", kura ietvaros apmeklētāji varēs izzināt putnu noslēpumus, gatavot putnu būrīšus, kā arī iepazīt jauna izstādi, kas nodēvēta par „Putnu izstādi".

Izstādes veidotāji vēlas iepazīstināt ar mazāk zināmo skolotāja un pasaku vācēja Ansa Lerha – Puškaiša (1959-1903) darbības jomu – rakstniecību. Izstādē izmantotas septiņas Pasaku tēva sacerētas orģinālpasakas par putniem: "Lapsa un vanags"," Žagata un sunis", "Svētelis un vanags", "Dzeguze", "Strazds" un "Zvirbulis", kā arī "Dzeguze un lakstīgala".

Pirmā pasaka - „Svētelis un vanags" – sacerēta 1886. gadā. Tā radusies pārdomājot skolēniem uzdodamā domraksta tēmu. Drīz vien uzrakstītas vēl četras pasakas, tai skaitā, „Dzeguze un lakstīgala". Visas pasakas par putniem publicētas krājuma „Pasakas": 1. un 2. burtnīcā (1890, 1891) un izdotas Rīgā Pūcīšu Ģederta apgādā Rīgā.

Anss Lerhis – Puškaitis bija izcils domātājs, kas labi izprata pasauli un norises sabiedrībā. Viņš tiecās pēc ideāla gan dzīvē, gan darbā. Savā nepilnu četrdesmit četru gadu īsajā mūžā viņš līdztekus skolotāja darbam Džūkstes Lancenieku skolā, rakstniecībai un aktīvai sabiedriskajai darbībai, pierakstījis un sakārtojis vairāk nekā sešus tūkstošus latviešu tautas teiku un pasaku, kas izdotas septiņos sējumos.

Pats skolotājs augstu vērtējis godīgumu, taisnīgumu, uzticamību un mīlestību uz tuvākajiem. Viņš mērķtiecīgi kopa latviešu valodu un arī citiem mācīja tēvu valodu godāt. Pasakas A. Lerhis-Puskaitis rakstījis un stāstījis saviem audzēkņiem Džūkstes Lancenieku skolā, lai tos mudinātu padomāt, kādas vērtības ir svarīgas cilvēka dzīvē.

„Pasaku lieta pelna gan, ka to bērniem skolās kā raksturīgu atgadījumu atgādina un ar pasaku saturu iepazīstina"- tā 1900. gada 18. marta vēstulē Teodoram Zeifertam rakstījis Anss Lerhis-Puškaitis. Putni A. Lerha-Puškaiša pasakās ir tikai simboli, kas raksturo dažādus cilvēkus, viņu dvēseles stāvokļus. „Kustoņi un viņu satiksme noder par cilvēku dzīves attēlu, no kā smeļama zināma pamācība", tā atzinis pasaku autors.

Pasakas par putniem rakstītas tautas pasaku tradīcijās, bet tajā atklājas arī autora domas un ideāli, tautas gudrībā sakņotās un dzīvē gūtās atziņas. Ar šo izstādi Džūkstes Pasaku muzejs vēlas saviem apmeklētājiem atgādināt, ka dzīvē ir vērtības, kuras nezūd un nezaudē aktualitāti.

Džūkstes Pasaku muzejs atrodas Lanceniekos - lielceļa Tukuma-Jelgava 22.kilometrā. Braucot par Rīgas-Liepājas lielceļu, Apšupes krustojumā jānogriežas Tukuma virzienā un jābrauc 4 km līdz pagriezienam uz Džūksti. Pēc 400 metriem ieraudzīsiet muzeju. Tuvāka informācija par izstādi un pasākumu: pa tālr. 63154691,26513314, e-pasts: dzpm@inbox.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV