Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Četru Rīgas memoriālo muzeju akcija – ceļojums "Bohēmas BUČAS"

Nataļja Sujunšalijeva, 13.04.2011. 15:57

Sestdien, 30. aprīlī, četri Rīgas muzeji – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis–muzejs un Jāņa Akuratera muzejs – aicina doties intriģējošajā ceļojumā „Bohēmas BUČAS". Akcijas sākums plkst. 12.00.
Četru Rīgas memoriālo muzeju akcija – ceļojums "Bohēmas BUČAS"

„Ir vieglprātība dievišķīgā – tik vienīgā virs zemes vairs..." – tā savulaik ir rakstījis Jānis Akuraters. Šīs dzejas rindas izvēlētas par moto četru muzeju kopīgai akcijai „Bohēmas BUČAS", kas ir iecerēta kā interaktīva pastaiga pa muzejiem 30. aprīlī Mākslas dienu laikā, kuru tēma šogad ir ART VOYAGE. Nosaukumā ietverto abreviatūru BUČAS veido muzeju telpu bijušo slaveno saimnieku uzvārdu pirmie burti – Beļcova, Upīts, Čaks, Akuraters, Suta. Šīs spožās personības ir arī pasākuma centrā.

Akcija – ceļojums „Bohēmas BUČAS" ir turpinājums jau četru gadu laikā notikušajām akcijām „ČAU ziema!" (2008. gada Ziemassvētku gaidīšanas laikā) un „ČAU bohēma!" (2009. un 2010. gada aprīlī Mākslas dienu laikā), kuru īstenošanā apvienojās trīs Latvijas memoriālie muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis–muzejs, Jāņa Akuratera muzejs un Andreja Upīša memoriālais muzejs. Arī toreiz akciju nosaukumos no itāļiem aizgūtais sasveicināšanās vārds tika veidots no rakstnieku uzvārdu (Čaks, Akuraters, Upīts) pirmajiem burtiem. Šogad trim sadarbības partneriem ir pievienojies Latvijas jaunākais personībām veltītais muzejs – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs. Un tad jau akcijas nosaukumā ir vārds BUČAS.

Akcijas un ceļojuma sākums ir plkst. 12.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26) – „Bohēmas liecinieku stāsti: no saulessarga un frakas līdz...". Būs iespēja gan apskatīt unikālus „bohēmas lieciniekus", piemēram, slavenā „Sukuba" galdu, gan arī dzirdēt stāstus par Aleksandras Beļcovas un Romana Sutas bohēmistiskajām gaitām un paradumiem.

Tālāk ceļš vedīs uz Andreja Upīša memoriālo muzeju (Brīvības ielā 38, dz. 4), kur plkst. 13.30 pasākumā „Divdesmit pirmā vēstule Kamilai jeb ceļojums no „Mazā Vērmanīša" līdz Jaunķemeriem" akcijas dalībnieki iepazīsies ar maršrutu virtuāli – senos fotoattēlos un stāstījumā par rakstnieka vērojumiem iecienīto krodziņu vietās, to atspoguļojumu romānos „Zelts" un „Sieviete". Aktieri Karīna Tatarinova un Andrejs Možeiko izspēlēs rakstnieka Andreja Upīša vestes, spieķa un hūtes stāstu par dramatiskajiem piedzīvojumiem ceļojumā no „Mazā Vērmanīša" Rīgā līdz Jaunķemeriem.

Ceļojums turpināsies Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī–muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14), kur plkst. 14.30 notiks „Saruna pie tējas tases par A. Čaka mīlas spēlēm un...". Starp patiesību un fantāziju ir ļoti šaura robeža. Aleksandrs Čaks bija leģendu meistars. Viņš jau savas dzīves laikā veidoja mītus par sevi, bet tie dzejnieka draugi, kuri šai pasaulē dzīvoja ilgāk nekā viņš pats, pielika skaistajiem stāstiem klāt vēl savu artavu. Līdz mūsu dienām nostāsti, fantāzijas un leģendas par A. Čaku un viņa mīlas romāniem ir tik ļoti folklorizējušies, ka grūti nošķirt patiesību no izdomām. Un vai vispār vajag? Prasme mīlēt, prasme cienīt sievieti bija mātes ieaudzinātas džentelmeņa īpašības. Tās pievilka, vilināja un noturēja dzejnieka klātienē ļoti dažādas sievietes. Par to būs muzeja darbinieču stāsti kopā ar Karīnu Tatarinovu un Andreju Možeiko pie tējas tases skaistā pavasara pēcpusdienā.
Akcijas noslēgums paredzēts Jāņa Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a), kur plkst. 15.30 notiks „Dzīves mozaīkas meklējumi un atradumi. Franču smaržas, Vidusjūras akmentiņi un...". Akmentiņi, kārbiņas, smaržu flakoniņi, kuri vēl nav zaudējuši aromātu, kāds sakaltis ziediņš un vēl, un vēl – šie mazie priekšmeti ir saistīti ar atmiņām un stāstiem par ceļojumiem, par satikto un iepazīto, par nejaušībām un liktenīgo, par notikumiem un mirkļiem, par parasto un neikdienišķo. Akuratera mājā muzeja speciālistu un aktieru Karīnas Tatarinovas izpildījumā skanēs gan Akuratera dzeja, gan stāsts par kādu Dāmu, kura ilgojās ieraudzīt un atkal satikt Dzejnieku Akurateru Romā, Parīzē, Nicā...

Akcijas programma:

plkst. 12.00 „Bohēmas liecinieku stāsti: no saulessarga un frakas līdz..."
Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26)
plkst. 13.30 „Divdesmit pirmā vēstule Kamilai jeb
ceļojums no „Mazā Vērmanīša" līdz Jaunķemeriem"
Andreja Upīša memoriālaijā muzejā (Brīvības ielā 38, dz. 4)
plkst. 14.30 „Saruna pie tējas tases par A. Čaka mīlas spēlēm un..."
Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī–muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14)
plkst. 15.30 „Dzīves mozaīkas meklējumi un atradumi.
Franču smaržas, Vidusjūras akmentiņi un..."
Jāņa Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a)

Akcijā par dzejnieku, rakstnieku un mākslinieku mīlas spēlēm un bohēmas notikumiem stāsta muzeju darbinieces un aktieri Karīna Tatarinova un Andrejs Možeiko.

Akcijas apmeklētājiem ieeja muzejos – par ziedojumiem.

Akciju atbalsta: Rīgas dome, Jacob's Creek, tējas un kafijas salons „EVENTEA".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV