Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Dzejniekam Leonīdam Breikšam veltīta piemiņas stunda Krišjāņa Barona muzejā

Sandra Zobena, 19.04.2011. 16:21

21. aprīlī plkst. 18.00 Krišjāņa Barona muzejs aicina uz kārtējo sarīkojumu ciklā „Rakstāmgalda stāsti" – dzejniekam un Latvijas patriotam Leonīdam Breikšam veltītu piemiņas vakaru "Mūžīgā Latvija".
Dzejniekam Leonīdam Breikšam veltīta piemiņas stunda Krišjāņa Barona muzejā

Pirms 23 gadiem – 1988. gada aprīlī – Krišjāņa Barona muzejā notika pirmais Leonīdam Breikšam veltītais pasākums. Tajā piedalījās dzejnieka brālis Pēteris, savās atmiņās dalījās Leonīda Breikša likteņa biedrs Mārtiņš Bisters – viņš bija ieslodzīts vienā kamerā ar dzejnieku. Šo tikšanos filmēja Latvijas televīzija. Diemžēl ieraksts pēc tā demonstrēšanas tika nodzēsts...

Vēlāk ceļu uz Latviju mēroja Leonīda Breikša dzīvesbiedre Anna – gan viena, gan kopā ar dēlu Pēteri.

1995. gada 17. maijā viņi viesojās Krišjāņa Barona muzejā, 21. maijā notika dievkalpojums Doma baznīcā un dzejnieka piemiņas brīdis pie Brīvības pieminekļa.

Tajā pašā dienā pie nama Hanzas ielā 2a, kur dzejnieks dzīvojis un 1941. gada 17. aprīlī apcietināts, tika atklāta piemiņas plāksne.

Kanādā šobrīd dzīvo Leonīda Breikša mazdēls – uzņēmējs Kriss Breikšs (Chris Breikss). „Viņai ir 91 gads, un viņa joprojām atceras dienu, kad vīrs tika aizvests projām," sarunā ar laikrakstu "Vancouver Sun" viņš stāsta par savu vecmāmiņu.
Godinot vectēva piemiņu, Kriss Breikšs 2010. gada Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs nolēma kļūt par neoficiālu Latvijas olimpiskās komandas karsējpuisi.

„Latvijā dzīvo pāris miljonu cilvēku. Nedomāju, ka tai Vankūverā ir oficiālais nams kā lielajām valstīm," laikrakstam stāstījis Kriss, tāpēc savu biroju Jeiltaunas rajonā viņš bija apgādājis ar cepurēm, džemperiem un šallēm Latvijas nacionālajās krāsās. Īpaša gatavošanās notikusi olimpiskajam hokeja turnīram, kad viņš pulcējis kopā Latvijas līdzjutējus un kopā ar savu ģimeni un 200 faniem rīkojis svinības par godu Latvijas un Krievijas hokeja spēlei.

Krišjāņa Barona muzeja ļaudis cauri gadiem uzturējuši dzīvu dzejnieka Leonīda Breikša piemiņu.

Šogad 21. aprīlī Lieldienu gaidās Krišjāņa Barona muzejā aicināti visi, kas vēlas atcerēties un pieminēt Leonīdu Breikšu:
plkst. 18.00 – videoieraksti par dzejnieka dzīvesbiedres Annas un viņu dēla Pētera viesošanos Latvijā 1995. gadā,
plkst. 18.30 – muzeja vadītājas Rūtas Kārkliņas stāsts par to, kas saista Krišjāņa Barona muzeju un Leonīdu Breikšu.
Leonīda Breikša un citas dziesmas Latvijai dziedāsim kopā ar „Visu Latvijai!" dziedošajiem jauniešiem, būs iespēja ielūkoties Leonīda Breikša krimināllietas lappusēs, iepazīties ar mazāk zināmiem viņa dzīves faktiem, videoversijā paciemoties Vecpiebalgā, Breikšu dzimtas mājās, kur dzejnieks nav dzimis... un nolasīt kādu sev tuvu Leonīda Breikša dzejoli.

Ieejas maksa Ls 1,00.

Tuvāka informācija pa tālruni 67284265, e-pastu: barons@memorialiemuzeji.lv, kā arī mājas lapā http://www.baronamuzejs.lv un http://www.memorialiemuzeji.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV