Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Tautas dziedniecība - patiesais un mītiskais

Liene Šarkūna, 20.04.2011. 14:19

28. aprīlī plkst. 16.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, izstādes „Zilākalna Marta – mīti un patiesība" ietvaros notiks seminārs - Tautas medicīnas tradicionālie un netradicionālie aspekti.

Seminārs veltīts vēsturiskiem un mītiskiem tautas dziedniecības līdzekļiem, kas arī mūsdienās tiek izmantoti dzīvē. Pie tiem pieder arī Zilākalna Martas nezūdošais garīgais mantojums, lai gan tas maz pētīts, tomēr prof. Janīna Kursīte pauž viedokli, ka „Izstādes apmeklētāji nāca dalīties garīgā spēkā un meklēt garīgu spēku, ar to Zilākalna Marta mums ir svarīga".

Seminārā skaidros, kāpēc garīgā spēka meklējumiem ir gadsimtiem senas tradīcijas, kas dažādos veidos saglabājušās līdz mūsdienām un kāpēc parādās jauni, visai iracionāli to veidi un formas.

Pasākuma programmā ar referātiem uzstāsies:
- Izstādes autore, profesore Janīna Kursīte „Krāsu dziednieciskās spējas un to simbolika"
- Antropoloģe, izstādes līdzautore Rita Grāvere „Cīņa ar pūšļotājiem 20.gs. 30.gados"
- Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja pārstāvis Mārtiņš Vesperis „Dziednieki un tradicionālie ārstēšanas paņēmieni senatnē".

Tiks demonstrēta divas videofilmas - „Brīnumdakteri", kas tapusi 1986.gadā pēc LPSR Veselības aizsardzības ministrijas pasūtījuma, kur pausta tā laika pastāvošās varas attieksme pret tautas dziedniecēm un to dziedinošo spēku, un videofilma par tautas dziedniecību un tā maģisko spēku un iedarbību. Tāpat tiks apskatīts izstādes apmeklētāju ierosinājumu un atsauksmju apskats sākot no „Es jums neko neteikšu" līdz „vēl šodien pielietotām tautas ārstniecības receptēm"".

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē, kas stāsta par medicīnas attīstību no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām.

Papildu informācija: info@mvm.lv, www.mvm.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV