Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Pēdējā vasara un pirmā mīlestība

Sandra Zobena, 21.04.2011. 13:58

Aprīļa nogalē – 27. un 28. aprīlī – Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7 piedāvā lekcijas „Raiņa pēdējā vasara" un „Žaniņa pirmā mīlestība".
Pēdējā vasara un pirmā mīlestība

27. aprīlī plkst. 17.00 lekcija „Raiņa pēdējā vasara". Lekciju lasīs Raiņa un Aspazijas muzeja izglītojošā darba vadītāja, Mag. art. Astrīda Cīrule.

Raiņa pēdējā vasara aizrit vasarnīcā Majoros. Ikdiena Jūrmalā, dabas noskaņu vērošana, darbs un radošās ieceres piepilda dzejnieka laiku. Rainis ir spirgts, dzīvespriecīgs un daudz laika pavada pie jūras. Tieši šajā vasarā tapuši fotoattēli, kas rāda viņu pludmalē atpūtas brīžos. Draudzība ar komponistu Olīvu Mētru saglabājusi fotoattēlos šīs vasaras iespaidus un arī dzejnieka mūža pēdējās dienas 1929. gada septembrī. Šī fotofiksācija ļauj izsekot Raiņa pēdējās vasaras norisēm un izjūtām.

28. aprīlī plkst. 17.00 lekcija/refleksija „Žaniņa pirmā mīlestība". Lekciju lasīs Raiņa un Aspazijas muzeja izglītojošā darba vadītāja Aija Magone.

„Žaniņš, Dora un Ida izlīda cauri dejas laukuma nožogojumam un noskrēja Lauces malā. Kurpēs bira rasa, te varēja gavilēt, cik tīk, griezties un lēkt uz visām pusēm. (..) Lauces līcī ūdens malā gulēja laiva. Mēness meta pāri straumei platu zelta laipu. Rokas izpletusi, uzmanīgi šūpodamās, Ida iekāpa laivā. Žaninš gribēja doties līdzi, bet tad aprāvās. Meitene laivā šķita gluži neparasta. (..) Žaniņš klusēdams lūkojās laivā, kas viegli līgojās virs ūdeņiem trīcošā starā. Mēnessmeitiņa. Daiļa, daiļa. Smalka, smalka. Nepazīta. Neatrasta. Paies gadi, bet atkal un atkal viņš atcerēsies meiteni vizošiem matiem, sidrabainas mēnesskrēslas aizsegtu seju," – tā savā grāmatā „Pasaules dziesma" (1973) raksta literatūrzinātniece Saulcerīte Viese, izsakot vairākas hipotēzes par iespējamiem notikumiem Jāņa Pliekšāna bērnības un jaunības dienās – kokrēti par viņa pirmās mīlestības jūtām pret Idu Apsāni.

Aija Magone savā lekcijā/refleksijā mēģinās izsekot Jāņa Pliekšāna un Idas Apsānes attiecību stāstam, sākot no viņu iepazīšanās Berķenelē, kad mazajam Žaniņam ir tikai 7–8 gadi, bet ir Ida ir vēl pāris gadu jaunāka, līdz 1887. gada Lieldienām, kad divdesmit gadus vecā meitene pēkšņi saslimst un mirst.

Ieejas maksa: Ls 1,00

Tuvāka informācija pa tālr. 67764295 vai e-pastu: rainis.vasarnica@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV