Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz sezonu noslēdzošo lekciju ciklā "Piektdien piecos"

Sandra Zobena, 03.05.2011. 15:36

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz sezonu noslēdzošo lekciju ciklā "Piektdien piecos" , kas veltīts 19./20. gadsimta mijas mākslas un literatūras studijām. 6. maijā plkst. 17.00 notiks lekcija „Portrets Somijā. Somijas cilvēki J.Rozentāla gleznās un fotogrāfijās". Lekciju lasīs muzeja vadītāja, Mag. art. Dace Vosa.
Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina uz sezonu noslēdzošo lekciju ciklā "Piektdien piecos"

Jaņa Rozentāla dzīvē Somijas cilvēkiem, kultūrai un dabai ir bijusi liela nozīme.

Kopš 1903. gada, kad viņš salaulājās ar somu dziedātāju Elliju Forseli, Janis Rozentāls bieži apmeklēja šo zemi, iepazina tās tautu un guva iespaidus savai mākslinieciskajai darbībai.

Jaņa Rozentāla darbu klāstā atrodam ne vien viņa sievas un citu Forselu ģimenes locekļu portretus, bet arī rakstnieces Mailas Talvio, gleznotājas Ingrīdas Ruīnas, dejotājas Megijas Gripenbergas, rakstnieces Aino Kallasas atveidus.

Gleznās, zīmējumos, bet īpaši bieži fotogrāfijās, fiksēti arī cilvēki, par kuriem mēs šodien neko nezinām: somu lauku meitene ar baltu lakatiņu galvā, jauna sieviete ar bērnu uz pleciem, sāmiete tautas tērpā, kalpone ar kafijas paplāti, vīrietis lauku ceļa malā pie bērza, kas šūpojas vējā... Tās ir kā mazas epizodes no laikā un telpā tālās un reizē tuvās pasaules, kas bija arī gleznotāja Jaņa Rozentāla dzīves daļa.
Par Somijā radītajiem portretiem un to, kāda ir bijusi Somijas nozīme izcilā latviešu gleznotāja dzīvē, uzzināsiet muzejā.

Ieejas maksa – Ls 1,00; skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 0,70.
Biļetē iekļauts muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes „Princese ar pērtiķi" apmeklējums (pirms lekcijas sākuma).

Foto: „Lauku meitene Somijā". Foto autors J.Rozentāls. RMM 377367.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV