Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Muzeju nakts 2011 – Rēzeknē „Sābru trikmīņs"

Maija Upeniece, 09.05.2011. 15:39

14. maijā no plkst. 19:00 līdz 01:00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) notiks Muzeju nakts 2011 „Sābru trikmīņs".
Muzeju nakts 2011 – Rēzeknē „Sābru trikmīņs"

Starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts" Latgales Kultūrvēstures muzejs piedalās jau sesto gadu, šoreiz kopējā Latvijas muzeju tēma ir „Kaimiņi", tāpēc aicinām visus kaimiņus jeb sābrus satikties muzejā netradicionālā laikā un netradicionālā vietā – jaunajā muzeja vestibilā vai izstāžu zālē, zem zvaigžņotām debesīm vai zam deča.

Kopā dziedāsim, rakstīsim laika kalinderu, iztēlosimies ainas no kinofilmas, vērosim, kā atdzīvojas gleznas mākslinieku izpildījumā, satiksimies ar Plōciņu Masi un runāsim, aprunāsim, pārrunāsim, pierunāsim, sarunāsim...

Latgales Kultūrvēstures muzejs akcijā iesaistās kopš 2006.gada, kad Muzeju nakts aizritēja dzejas romantikas gaisotnē, 2007.gadā nakts notika Francijas kultūras mēneša ietvaros, 2008.gadā – Vācijas kultūras dienu gaisotnē, 2009.gadā muzejs aicināja ceļot laikā un telpā, orientējoties pa Zelta ceļu Muzeju nakts labirintā, bet 2010.gadā rēzeknieši bija „Mālos līdz ausīm kopā ar zvaigzni".

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā – no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai – notiek daudzos Eiropas valstu muzejos. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas. Akcijas iniciatori un tradīcijas iedibinātāji ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Latvijas muzeji šajā akcijā piedalās kopš 2005.gada.

Informācija: www.muzeju-nakts.lv, www.muzeji.lv, www.nuitdesmusees.culture.fr

Muzeju nakts 2011 programma

19:00 Sābru sasavasaluošona.
Kaimiņu satikšanās pie muzeja, piedalās: Latgales Kultūrvēstures muzejs, Plōciņu Mase, videofilmas „Latgolys laikadečs" veidotāji un aktieri, privātā mini zoo „Rozītes" saimnieki, mākslinieki.

19:30 Sābris sābram draugs.
Ekspresizstādes „Latgolys laikadečs" atvēršana un tikšanās ar filmas aktieriem muzejā; Videofilmas „Latgolys laikadečs" pirmizrāde Rēzeknes KN; Iespēja doties ciemos uz mini zoo „Rozītes".

19:30 – 24:00 Sābris par sābri vysu zyna.
Muzeja ekspozīciju un izstāžu apskate.

20:00 Sābri roksta laika gruomotu.
Muzeja akcija „...laika kalinders" – nakts notikumu, emociju un vērojumu pierakstīšana.

20:00 Kurš sābris mudruoks?
Ātrlasīšana muzejā zam deča.

22:00 – 24:00 Sābru sasadzīduošona.
Pilsētas koru un folkloras kopu dziedāšanas maratons pie muzeja.

24:00 Sābru Art Voyage.
Mākslas dienas Muzeju naktī – jauno mākslinieku videoperformance.

01:00 Atsavasaluošona.

Īsā latgaliešu valodas vārdnīca:
Sābris – kaimiņš
Trikmīņs – publisks pasākums ar dziedāšanu un dancošanu
Mudruoks – ātrāks, veiklāks
Dečs – sega
Sasavasaluot – sasveicināties
Atsavasaluot – ejot mājās atvadīties

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV