Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Fonda „Sibīrijas bērni" organizē pasākumu "Pieminot 1941.gada 14.jūniju"

Dzintra Geka, 10.06.2011. 09:52

1941.gada 14.jūnija deportāciju rezultātā cieta 15425 Latvijas iedzīvotāji (latvieši, ebreji, krievi, poļi), tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem.

Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz Gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs. Sausi un skopi ir vēstures fakti, bet daudzi no cietušajiem ir mūsu vidū, arī viņu bērni un mazbērni.

Izsūtīto vidū ir daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki: Biruta Ulpe, Guntis Ulmanis, Olafs Gūtmanis, Ojārs Mednis, Anda Burtniece, Valentīns Jākabsons, Jānis Karlovs, Aleksandrs Daudišs, Juris Jankovičs un citi.

Fonds „Sibīrijas bērni" katru gadu rīko konferenci un koncertu Sv.Jāņa baznīcā. Katru gadu Latvijas Televīzijā tiek demonstrēta jauna dokumentālā filma par cilvēkiem, kuri kā bērni tika izsūtīti 1941.gada 14.jūnijā („Sibīrijas bērni", „Sibīrijas dienasgrāmatas", „Sveiciens no Sibīrijas", „Reiz bija Sibīrija", „600 stāsti..mums bija tas jāizstāsta", „..un Igarka, Cerība un Taurenis", „Agapitova un Izglābtie", "Piemini Sibīriju"). Šogad 13.jūnijā plkst.18.00., Okupācijas muzejā, Rīgā, Strēlnieku laukumā 1, paredzēta filmas "Sibīrijas bilance"pirmizrāde.

2010.gada vasarā cilvēki, kuri 1941.gadā kā bērni tika izsūtīti uz Sibīriju, viņu bērni un filmēšanas grupa devās uz tālajiem Ziemeļiem – Noriļsku, Dudinku, Karaulu, Ustjportu. Neticama ir Sibīrijas bilance.

1941.gada 14.jūnija deportācija bija notikusi lielā steigā, nedomājot par to, kas ar izsūtītajiem notiks vēlāk. Galvenais bija nevēlamos elementus aizvest prom no viņu dzimtajām vietām.

Krasnojarskas apgabalā joprojām dzīvo deportāciju upuri un viņu pēcteči. nolikām piemiņas plāksni Latvijas mātēm un bērniem, deportāciju upuriem 1941.-1949.

Ir izdota grāmata „Sibīrijas bērni" 2 sējumos, kuros apkopoti 718 dzīvesstāsti. Kopš 2008.gada strādājām pie grāmatas tulkojuma angļu valodā. 13.jūnijā plkst.17.00 tiks atvērts grāmatas pirmais sējums angļu valodā.

2008.gada 14.jūnijā Prezidenta pils laukumā tika atklāts piemineklis „Bārenīte", kas veltīts uz Sibīriju izsūtītajiem bērniem. 2009.gadā izdevām Ilmāra Knaģa atmiņu grāmatas „Bij tādi laiki" tulkojumu angļu valodā un 2010.gadā Ilmāra Knaģa grāmatu krievu valodā.

Fonds „Sibīrijas bērni" 14.jūnijā plkst.09.00 Okupācijas muzejā, Rīgā, Strēlnieku laukumā 1, aicina apmeklēt konferenci „ Pieminot 1941.gada 14.jūniju", kas veltīta 1941.gadā uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem. Konferencē aicināti piedalīties prezidents Valdis Zatlers, ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Vaira Vīķe-Freiberga. Šogad konferencē klātesošos uzrunās Sibīrijas bērnu dēli un meitas. Astrīdas Ruško meita Laila Anna Kaca, Jura Vidiņa meita Ilze Viņķele, Ainas Valderes meita Liveta Sprūde u.c..

Konferences laikā Okupācijas muzejā būs apskatāmas fotogrāfijas, kuras uzņemtas Sibīrijas braucienu laikā.

Aicinām plkst.17.00 Sv.Jāņa baznīcā koncertu „Aizvestajiem" (ieeja bez maksas)

Koncertā piedalās Latvijas Radio Koris, diriģents Sigvards Kļava. Koncerta programmā: A.Kalējs, P.Vasks, J.Zālīte, A.Maskats, J.Vītols.

Plkst.21.10 Latvijas Televīzijā demonstrēs jaunu dokumentālo filmu „Sibīrijas bilance".

Fonda "Sibīrijas bērni" oranizētos pasākumus – konferenci, koncertu, grāmatas atvēršanu, filmas veidošanu atbalstīja – LDz ritošā sastāva serviss, Fonds "Ziedot", RD IKSD, VKKF.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV