Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Valkā skatāma izstāde „Spēles prieks"

Inguna Medne, 13.06.2011. 12:21

Līdz 5.septembrim Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Valkā, Rīgas ielā 64) aplūkojama izstāde „Spēles prieks", kas veltīta Valkas pirmajai publiskajai teātra izrādei latviešu valodā.

1871.gada 10.maijā Valkā notika pirmā publiskā teātra izrāde latviešu valodā. Izrādi atklāja ar Jāņa Ruģēna nozīmīgo prologu „Cērtiet, brāļi, būvējiet nu ar visu spēku!". Pēc tam sekoja divas lugas: Ā.Alunāna „Paša audzināts" un R.Hāna „Lakstīgala un brāļa meita" (citā versijā – P.Pļavenieka „Līziņa").

Izstādē atspoguļota Valkas novada pašdarbības dramatisko kolektīvu darbība, sākot no 20.gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Atklājas bagātīgs, ļoti dzīvs pašdarbības teātra attīstības process. Muzejā nav materiālu par senākajām teātra izrādēm, tādēļ teātra norises 19./20.gadsimta mijā šobrīd nav atspoguļotas tik pat daudzpusīgi, kā jaunāko laiku.

Izstādē „Spēles prieks" īpaši iekārtotā telpā iespējams darboties ēnu teātrī – radīt vizuālos tēlus ar rokām, ķermeni vai no papīra izgrieztām figūrām. Šeit katram ir iespēja eksperimentēt ar ēnām.

Izstādē izmantoti materiāli no Valkas novadpētniecības muzeja krājuma un Valmieras Zonālā vēstures arhīva. Izstādei savus materiālus nodeva: par teātra spēlēšanu Ērģemes pagastā – Dz.Pandalone, E.Kronbergs, L.Priede, I.Kreile un L.Krama; par teātra spēlēšanu Kārķu pagastā – I.Veidemane; par teātra spēlēšanu Vijciema pagastā – I.Rožlapa, Ņ.Beikmane un V.Bērziņa; par teātra spēlēšanu Zvārtavas pagastā – Dz.Švarte; par teātra spēlēšanu Valkā – A.Ikšelis.

Muzeja darba laiks: otrdienās – piektdienās no plkst.11:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās no plkst.10:00 – 16:00. Ieejas maksa Ls 0,50 (pensionāriem, studentiem un skolēniem Ls 0,20).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV