Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Tukuma "Pils tornī" - interaktīvā ekspozīcija „Vēstules nākamībai" ar skārienjūtīgu ekrānu

Kristīne Ozola, 13.06.2011. 13:21

No 14. jūnija Tukuma pilsētas vēstures muzejā „Pils tornis" (Brīvības laukumā 19a) apskatāma interaktīvā ekspozīcija "Vēstules nākamībai". Tā veidota izmantojot jaunākās tehnoloģijas un būs pirmā izstāde ar skārienjūtīgu ekrānu Tukuma novadā. Ekspozīcija veidota tādēļ, lai sabiedrībai radītu pieejamas būtiski sarežģītas vēstures laikmeta liecības.
Tukuma "Pils tornī" - interaktīvā ekspozīcija „Vēstules nākamībai" ar skārienjūtīgu ekrānu

Interaktīvajā ekspozīcijā „Vēstules nākamībai" ietvertas bērza tāss vēstules no Sibīrijas. Sniegta informācija par vēstuļu autoriem un to adresātiem, kuri savas sabiedriskās darbības, pilsoniskās pozīcijas vai izrādītās pretestības dēļ nokļuvuši padomju varai nevēlamas personas statusā, apcietināti un sodīti pēc Otrā Pasaules kara vai izsūtīti uz Sibīriju 1941. gada 14. jūnijā vai 1949. gada 25. martā.

Ekspozīcija atspoguļo vēstuļu autoru un adresātu dzīves gājumu un apliecina viņu spēju izdzīvot, pretoties, saglabāt pašlepnumu un piederību savai tautai.

Latvijas muzejos saglabājušās tikai 19 vēstules uz bērza tāss, kas 2009. gadā iekļautas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā. Tās glabājas 7 Latvijas muzejos: Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Daugavas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, Talsu novada muzejā un Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā.

Ekspozīcija „Vēstules nākamībai" tapusi sadarbībā ar tiem Latvijas muzejiem, kas glabā vēstules uz bērza tāss, kā arī citiem muzejiem no Rīgas, Jelgavas, Jūrmalas, Ventspils, Valmieras un Daugavpils, kā arī Latvijas Valsts arhīvu un Francijas institūtu Latvijā.

Ekspozīcija sagatavota ES programmas „Europe for Citizens" 4. aktivitātes „Aktīvi Eiropas piemiņas pasākumi" finansēta projekta „Vēstules nākamībai" (2010-2011) ietvaros.

Ekspozīcijas autores: Agrita Ozola, Zinta Paševiča. Materiālu atlase un apstrāde: Anita Neimane, Andris Strēlis, Ingrīda Vistopola, Jānis Bārdiņš. Konsultants: Ritvars Jansons. Fotogrāfs: Kristīne Ozola.

Grafiskā dizaina izstrāde: Dace Ruča-Štelmahere (SIA „Biznesa konsultantu grupa"). Programmētājs: Ingus Druva. Tehniskais risinājums: SIA "Foorsh Interactive".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV