Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Piena diena Jasmuižā

Sandra Zobena, 15.06.2011. 14:15

Pašā vasaras viducī – 9., 16. un 23. jūlijā – Raiņa muzejs „Jasmuiža" aicina uz Piena dienu.

Raiņa tēvs Krišjānis Pliekšāns, nomājot Jasmuižas muižu, nodarbojās ar piena lopkopību – turēja ne mazāk kā 85 govis. Piens bija jāpārstrādā, lai to vēlāk vestu pārdot uz tirgu vai uzpircējiem un lietotu pašu vajadzībām, ikdienā sienot sieru, gatavojot sviestu un biezpienu. Šos mājas lauku labumus topošajam dzejniekam uz Rīgu un vēlāk uz Pēterburgu sūtīja māte un māsa Līziņa. Rainis ne vienā vien savā vēstulē mājiniekiem pateicas par „brango, gardo siera rituli" un sviesta krājumiem.

Tāpēc Raiņa muzejā „Jasmuiža" vēlamies iedzīvināt senās saimnieču prasmes un ļaut iepazīties ar tradicionālajām biezpiena gatavošanas, sviesta kulšanas un siera siešanas metodēm.

Programmā Piena diena Jasmuižā ikviens aicināts iejusties Pliekšānu saimnieču lomā un zemnieku saimniecības „Stikliņi" īpašnieces Ingas Anšmites vadībā, izmantojot Latgalei raksturīgos saimniecības māla traukus un koka sviesta kuļamo trauku jeb boiku, iemācīties gatavot biezpienu, sakult sviestu un sasiet gardu siera rituli.

Raiņa muzejs „Jasmuiža" atrodas Preiļu novada Aizkalnē.

Programmas ilgums: 1 stunda. Kopā ar ekskursiju muzejā un degustāciju – 2 stundas.
Dalības maksa: Ls 1,50; kopā ar ekskursiju muzejā – Ls 2,50
Laiks: 9. jūlijs, 16. jūlijs, 23. jūlijs plkst. 14.00
Programmas dalībnieku skaits: 10 – 50 cilvēki

Dalībai programmā lūdzam pieteikties pa tālruni 29487589, 65329313 vai e-pastu: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv; solemia@inbox.lv

Iepriekš piesakoties, programmu varam piedāvāt arī citā izdevīgā laikā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV