Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Indiešu dejas vakaru "Natya Sangam"

Larisa Janina, 17.06.2011. 15:50

Indiešu dejas un kultūras cienītāji 22.jūnijā plkst.18.00 laipni aicināti uz Indiešu dejas vakaru "Natya Sangam" Neatkarīgajā teātrī "Kabata" Peldu ielā 19, Rīgā.
Indiešu dejas vakaru "Natya Sangam"

Koncertā piedalīsies Gintarini (Svetlana Rižakova, Krievija) – ziemeļindijas stils KATHAK; Gaura Nataraj (Aleksejs Furdaks, Latvija, Holande)– dienvidindijas stils BHARATANATYAM; Premal Madina (Madina Andassova, Kazahstāna, Indija) – austrumindijas stils ODISSI.

Katrs no izpildītājiem pārstāv vienu no klasiskiem deju stiliem un vienu no Indijas upēm – Gangu, Jamūnu un Sarasvatī. Upes Indijā – dzīvības avots. Tās ciena, viņām dzied himnas un lasa dzejoļus. Šajā koncertprogrammā viņas satiekas.

Divas vissvētākās upes Indijā – Gangu un Jamūnu ciena kā dievietes. Gangas upes ūdens vienmēr ir auksts un veldzējošs, jo tā iztek no kalnu ledājiem. Mitoloģijā Ganga attēlota kā skaista sieviete ar lotossziedu rokā, kas kā straume plūst no dieva Šivas matiem. Upe Jamūna – Saules meita. Tiek pieņemts, ka viņas krastos ir spēlējušies dievi. Vietā, kur svētā upe Jamūna ietek Gangā, tai pievienojas arī mītiskā upe Sarasvatī, veidojot SANGAM, jeb trīs vareno upju saplūšanu.

Indiešu klasiskā deja pārstāv kustību grāciju, ekspresiju un emocijas, kas tiek rādītas ar roku žestiem, acīm un sejas izteiksmi. Sižetu un ideju atainošanai Indijā ir izstrādāta abhinaya – izteiksmības māksla. Žesti un mīmika tika kanonizēti sarežģītā un detalizētā sistēmā, ar kuras palīdzību dejotājs var parādīt jebkuru ideju, sentenci vai parādību. Dejas saturu nosaka bagātīgais indiešu mitoloģiskais mantojums. Savai auditorijai deja nes spilgtu pārdzīvojumu, baudu no dejas tīrās grafikas, informāciju par Visuma uzbūvi, kosmiskajiem, radošajiem un dabas spēkiem, kurus attēlo ar attiecību palīdzību starp dieviem, cilvēkiem un cilvēku un dievu.

- "Bharatanatyam" ir Dienvidindijas tempļu deju mākslas forma. Jau sākotnēji deja bijusi veltīta Dievam un pastāvējusi kā dievkalpojuma sastāvdaļa. Bharatnatyam dejas stils pārstāv vistīrāko dejas formu un tā pamatpozīciju atainojumi atrodami pat uz tempļu sienām. Pamata pozīcijas – dziļš iesēdiens un līdzsvarotas pozas ar izstieptām rokām. Stilam piemīt kustību dažādība ar akcentu uz lēcieniem, pagriezieniem un ritma sišanu. Dejas izrāde notiek karnātaka mūzikas pavadījumā.

- „Kathak" ir radies Ziemeļindijā kā hinduistu un musulmaņu kultūru mijiedarbības rezultāts. Šis stils ir cieši saistīts ar hindustani mūzikas tradīcijām. Sākotnēji stils ir radies kā stāstītāju māksla. "Kathak" tulkojumā no sanskrita nozīmē "tas, kurš stāsta kādu stāstu". Kathaki bija "klejojošie aktieri", kuru izrādes sastāvēja no stāstiem, dzejas, mūzikas un dejas. Ar laiku viņi apmetās tempļos, pie kuriem arī uzstājās, jo ne velti stāstāmo teiku saturs bija reliģiozs. Deja kļuva par līdzekli ar kura palīdzību izpaust dievišķās idejas. Stila raksturojošie elementi – strauju pagriezienu virknes, ātru sitienu raksti un plūstošā gaita.

- „Odissi" dejas stils radies Orisas štatā. Šis stils ir ļoti maigs un graciozs, to reizēm mēdz saukt par indiešu baletu. Odissi būvēts uz divām pamatpozām: tribhanga (trīskāršais ķermeņa izliekums), kas simbolizē sievišķo pirmsākumu, un chauka (četri stūri), kas savukārt simbolizē vīrišķo sākotni. Stilu ir ietekmējusi arhitektūra un skulptūras māksla. Orisas mūzikā var saklausīt gan hindustani gan karnātaka mūzikas skanējuma elementus.

Svetlana Rižakova ir ne tikai dejotāja, bet arī pazīstama etnoloģe, kura saņēmusi Lielo folkloras balvu grāmatai par latviešu tautas ornamentiem, vēstures zinātniece, antropoloģe, indiešu mākslas pētniece, ceļotāja, kas apceļojusi visu Indiju. Pazīstamā Kathak stila dejotāja apguvusi šo seno mākslu Krievijā un Indijā. Svetlana ir mācījusies pie Šri Radžendras Gangani (Indija), piedalījusies vairākās kultūras programmās un semināros. Svetlanas emocionālais izpildījums mēdz radīt brīnumainu citas realitātes iespaidu.

Aleksejs Furdaks mācījies pie vairākiem izciliem bharatanatyam pasniedzējiem Latvijā, Indijā, Francijā un Nīderlandē, tomēr par savu guru uzskata Igaunijas skolotāju Pilli Roosi. Uzstājies Baltijas valstīs, Ukrainā, Slovēnijā, Itālijā, Beļģija un Holandē. Šobrīd Aleksejs dzīvo Amsterdamā, kur uzstājās grupas Samadhi Dance Company sastāvā un turpina apgūt bharatanatyam mākslu pie guru Satish Kumar Makhan. Alekseja izpildījumu raksturo dziļa ieslīgšanas dejas saturā un filigrāna dejas tehnika.

Madina ir viena no vadošajām Odissi stila ārzemju dejotājām Indijā, kas uzstājusies un guvusi kritiķu atzinību arī daudzviet citur pasaulē ārpus Indijas. Viņa aktīvi darbojas Odissi akadēmijā Ņūdeli. Jūtot aicinājumu nodot savu dejotprasmi un zināšanas citiem interesentiem, Madina dibinājusi savu Dejas Akadēmiju Goa štatā, Indijā. Savas vairāk kā desmit gadus ilgās profesionālās karjeras laikā Madina sevi pierādījusi neskaitāmos starptautiskos dejas festivālos Indijā un citās valstīs, viņas sniegums hipnotizē un apbur skatītāju, paceļ augstākā apziņas līmenī.

Ielūgumus var iegādāties pirms koncerta vai pasūtīt pa tālr. 29893978. Ielūguma cena 5 LVL, skolēniem, studentiem, pensionāriem 3 LVL. Vietu skaits ierobežots!

Papildus informācija: info.bharata@inbox.lv

www.bharata.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV