Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Pagarinātas "Rīgas mākslas telpā" pašlaik notiekošās izstādes

Anna Audere, 11.07.2011. 10:43

Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" pašlaik apskatāmās izstādes - "Dekoratīvi lietišķā māksla Latvijā 1960 - 1990 no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma" būs atvērta interesentiem līdz 24.jūlijam un Kristiana Brektes personālizstāde "Trofejas" būs atvērta līdz 31.jūlijam.
Pagarinātas "Rīgas mākslas telpā" pašlaik notiekošās izstādes

Apmeklētājiem, kuri vēl nav paspējuši apskatīt apjomīgo dekoratīvi lietišķās mākslas izstādi, kā arī skandalozā latviešu mākslinieka Kristiana Brektes izstādi, tiek dota iespēja tās novērtēt ilgāk jūlijā.

Izstādē "Dekoratīvi lietišķā māksla Latvijā 1960-1990 no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma" redzami vairāk nekā 500 mākslas darbi, kas tapuši 20. gadsimta 60.-80. gados - tekstilijas, keramika, metālmākslas, ādas un stikla mākslas, kā arī dekoratīvās kokapstrādes eksponāti.

"Izstādi strukturē gadalaiku tēma, kas Latvijas dekoratīvi lietišķajā mākslā ir bieži sastopama un cieši savijusies ne vien ar dabas motīviem un lauku darbiem, bet ar rakstu zīmēm, ko mākslinieki nereti pielieto. Īpašās senās zīmes, kas ir vizuāli dekoratīvas, ienes kosmoloģisku telpu daudzu darbu tēlainajā struktūrā, vienlaikus ar savu filozofisko vispārinājumu, neikdienišķumu un moderno interpretāciju tās sasaucas ar pasaules mākslas abstraktajām tendencēm," stāsta Inga Šteimane, izstādes kuratore.

Skandalozais latviešu mākslinieks savā personālizstādē "Trofejas" apcer mūsdienu patērētājsabiedrības trofejas salīdzinājumā ar 16. gadsimta mākslinieku klusajām dabām. "Pārsteidzoši, ka vienā banālā kaujinieciskā vārdā "trofeja", izrādās, ieliekams teju viss "normālam cilvēkam normālai dzīvei" svarīgais - no zīmes, kas rāda individuālus panākumus, sasniegumus un uzvaras, līdz korporatīvām klišejām, kas apliecina, ka tu "māki dzīvot"," stāsta izstādes kuratore Inga Šteimane.

Kristianam Brektem izstādes ideja radusies saskaroties ar tieksmēm, kuras valda pār mūsdienu sabiedrību: "Sacenšanās un tieksme būt pārākam par apkārtējiem visdažādākajās jomās mani ir novedusi līdz idejai - kā gan izskatītos mūsdienu trofeju atspoguļojums, ja to salīdzinātu ar 16.gadsimata mākslinieku gleznojumiem, kuros tika atainoti medījumi jeb trofejas."

Rīgas pilsētas izstāžu zāles "Rīgas mākslas telpa" darba laiks otrdienās-svētdienās 11-18. Slēgta - pirmdienās.

Ieejas maksa - Ls 2 (skolēniem, studentiem, pensionāriem - Ls 1).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV