Sestdiena, 15.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta;

Dorisa Lesinga "Zeltītā piezīmju grāmata"

Apgāda Zvaigzne ABC Reklāmas un mārketinga daļa, 14.07.2011. 09:28

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā Dorisas Lesingas visbūtiskāko un slavenāko romānu "Zeltītā piezīmju grāmata". Tas ietekmējis veselas paaudzes domas un izjūtas, un tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem 20. gadsimta literatūras saniegumiem.
Dorisa Lesinga "Zeltītā piezīmju grāmata"

Dorisa Lesinga (Doris Lessing, 1919) ir viena no nozīmīgākajām 20. gadsimta rakstniecēm, kura 2007. gadā saņēmusi prestižo Nobela prēmiju literatūrā, apsteidzot Umberto Eko. Viņas pirmais romāns "Zāle dzied" (The Grass is Singing) tika izdots 1950. gadā, rakstnieces ievērojamākie darbi ir romāni "Zeltītā piezīmju grāmata", "Piektais bērns" un "Bens pasaulē", kurus Apgāds Zvaigzne ABC piedāvā iepazīt arī latviešu lasītājiem.

Romāns "Zeltītā piezīmju grāmata" veidots kā četras atsevišķas piezīmju grāmatas – "Melnā", "Sarkanā", "Dzeltenā" un "Zilā" –, kuras raksta galvenā varone rakstniece Anna Vulfa. Katru no tām var salīdzināt ar skaistu rozi, kas atšķiras ar krāsu, smaržu, dzeloņiem, bet tās visas vienā krāšņā buķetē, t.i., lieliskā romānā, apvieno kaislīgas emocijas. Nav svarīgi, vai tas ir naids, mīlestība, aizvainojums, sievišķīgas sarunas vai globālu tēmu apspriešana. Romānā atainotās sievietes meklē savu vietu sabiedrībā, politikā un seksā, un šie meklējumi nebūt nav tikai zelta putekļiem klāti.

Dorisas Lesingas romāns liek lasītājam ieskatīties arī katram sevī, atklājot savas identitātes problēmas. Izejot romāna galvenās varones Annas apziņas un pieredzes labirintus, iespējams rast atbildi uz kādu no tiem tirdošajiem jautājumiem, kas aktuāli ikviena personībai.

Romānu "Zeltītā piezīmju grāmata" no angļu valodas tulkojusi Ieva Kalnciema.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV