Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Rīts viduslaiku noskaņās - pie Tukuma "Pils torņa"

Kristīne Ozola, 15.07.2011. 09:16

16. jūlijā Tukuma novada svētku ietvaros, no 10.00 līdz 12.00 pie Tukuma pilsētas vēstures muzeja "Pils tornis" (Brīvības laukumā 19a, Tukumā) tiks uzburta 15. gadsimta aina - "Rīts viduslaiku noskaņās". Siesim sieru, cepsim kukulīšus, audīsim, darināsim zeķes adatiņas pinuma tehnikā un darīsim citus darbus. Uzstāsies folkloras kopa Ore, seno deju grupa "Calendula". Senos amatus demonstrēs amatnieku grupa Gerdena un Tukuma muzeja speciālisti.
Rīts viduslaiku noskaņās - pie Tukuma "Pils torņa"

„Pils tornis" ir vēsturiski nozīmīgākais pilsētas objekts, jo tieši no šīs vietas sāka veidoties Tukuma pilsēta. Tas notika viduslaikos, kad Livonijas ordenis Slocenes stāvkrasta malā uzcēla mūra pili – pirmo celtni vietā, kur tagad ir Tukums. 700 gados no pils, ap kuru veidojās miestiņš, Tukums izaudzis par nozīmīgu pilsētu, apriņķa, rajona un novada centru.

Rīts viduslaiku noskaņās būs ceļojums uz 1481. gadu, kad Tukuma pilī notika landtāgs - Livonijas valstu augstāka likumdevēja sapulce. Ieradīsies augsti kungi ar savām svītām no visas Livonijas, bet miestiņa iedzīvotājiem ir pienācīgi jāsagatavojas. Tāpēc pils pārstāvis, pildot mestra norādījumus, uz tirgu pie Tukuma pils ir aicinājis vietējos amatniekus un tirgotājus, lai noskaidrotu, kādas ir viņu iespējas, vai viņi ar saviem izstrādājumiem spēs nodrošināt augsto viesu vajadzības. Miestiņa ļaudis, uzzinot, ka gaidāmas daudzas maksātspējīgas kundes, arī sarosīsies un labprāt atsauksies aicinājumam rādīt savu amatprasmi un piedāvāto preču klāstu. Tukuma amatnieki un tirgotāji ļoti centīsies izrādīties, jo ir taču ieinteresēti, lai landtāga laikā uz Tukumu nesabrauktu pārāk daudz konkurentu no citām zemēm.

Kā jau viduslaikos, plašāka ļaužu kopā sanākšana parasti arī izvēršas par svētkiem ar ēdiena nogaršošanu, spēlēšanu, dancošanu un dziedāšanu. Līdz Tukumam arī atceļos deju grupa no Rietumeiropas, kas labprāt iesaistīsies jaukajā pasākumā pie pils, izklaidējot miestiņa iedzīvotājus un viesus ar savām, šeit vēl neredzētām dejām.

Pasākumu atbalsta A/s "Tukums piens".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV