Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Pagarināta Liepājas muzeja ekspresizstāde Promenādes spīķerī

Dace Kārkla, 29.07.2011. 11:27

Saistībā ar liepājnieku un pilsētas viesu lielo interesi, līdz augusta beigām pagarināta Liepājas muzeja veidotā ekspresizstāde „Jūrā eimu, jūrā teku...", kas apskatāma Promenādes spīķerī, Vecā ostmalā 55, kur nākotnē netālu no Loču torņa iecerēts izveidot mūsdienīgu, interaktīvu Liepājas jūrniecības muzeju.
Pagarināta Liepājas muzeja ekspresizstāde Promenādes spīķerī

Izstādi atklāja Jūras svētku ietvaros un tās mērķis bija vēstīt par bagātajām zvejniecības tradīcijām Lejaskurzemē, ieskicējot Jūrniecības muzeja izveides nepieciešamību Liepājā. Pirmajās divās dienās izstādi apmeklēja aptuveni 2000 cilvēku, bet kopumā divu nedēļu laikā to ir apskatījuši 2892 apmeklētāju.

Izstādes koncepcijas autore ir Liepājas muzeja galvenā speciāliste Kristīne Skrīvere, bet vizuālo noformējumu veidojusi muzeja māksliniece Alda Timbra. Izstāde tapa salīdzinoši īsā laikā, iesaistoties gandrīz visiem muzeja speciālistiem un saimnieciskajiem darbiniekiem. Liels ieguldījums ir vēsturniekam Jurim Kriķim, kurš vairāk nekā 35 gadus veltījis Liepājas jūrniecības un zvejniecības vēstures krājuma veidošanā.

Kā uzsver Jura Kriķa darba turpinātāja un pašreizējā jūrniecības un zvejniecības krājuma pārzine Kristīne Skrīvere, Liepājas vēsture un attīstība ir cieši saistīta ar tās ostu, zvejniecību un jūrniecību. 19.gs beigas un 20. gs. ir latviešu nacionālās jūrniecības attīstības zelta laiks, savukārt zvejniecība piejūras iedzīvotājiem viens no galvenajiem iztikas avotiem. Izstāde stāsta par dažādo zvejas rīku, zvejošanas tehnikas attīstību Liepājā un tās apkārtnes piekrastē, atspoguļojot ezera un jūras zvejas tradīcijas.

Izstādes apmeklētājiem ir iespēja apskatīt 19.gs./20.gs. Lejaskurzemes reģionam raksturīgos ezera un jūras zvejas rīkus, 19.gs. lietotu vienkoča laivu, vējlukturus, kuģu modeļus, zvejnieka istabas iekārtojumu un daudz citu mūsu reģiona zvejniecību un jūrniecību raksturojošus priekšmetus.

Īpaši padomāts par izstādes mazākajiem apmeklētājiem, kuriem sagatavotas dažādas rotaļas speciāli izveidotā rotaļu – zvejniekciemā, iemēģināt roku makšķerēšanā, pārbaudīt spēku un izturību kāpelēšanā pa virvi, iespēja nofotografēties pie īsta kuģa stūres rata vai oriģinālos jūras zvejnieku tērpos, iemācīties siet dažādus jūrnieku mezglus un iepraktizēties dažādu veidu papīra kuģīšu locīšanā.

Izstāde atvērta divas nedēļas – no 9. jūlija līdz 31. augustam, apmeklētājus gaidot katru dienu no plkst. 11 līdz līdz 19 .

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV