Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Smiltenes novadam būs savs muzejs

Marita Mūze, 04.08.2011. 09:43

Ceturtdien, 28.jūlijā, Smiltenes novada domes kārtējā sēdē deputāti atbalstīja no 2011.gada 1.septembri izveidot jaunu Smiltenes novada Kultūras pārvaldes struktūrvienību „Smiltenes novada muzejs".

Jaunais muzejs atradīsies vēsturiskajā Mēru muižas kompleksā, Bilskas pagastā, kas kopš 2009.gada jūlija ir neapdzīvots. Mēru muižas pils ir piemērota vieta muzejam, jo ir kultūrvēsturisks objekts, kuras apbūve veidojusies 19.gs. vidū, bet muižas pils būvniecība romantiskā eklektisma stilā pabeigta 1906.gadā. Pilij bijuši grezni interjeri un līdz pat šodienai ir saglabājušās koka durvis, koka apšuvuma paneļi, koka griestu apdare.

Jaunās struktūrvienības uzdevums būs nodrošināt materiālās un nemateriālās kultūras un dabas vērtību uzkrāšanu, dokumentēšanu un saglabāšanu, muzeja krājuma un ar to saistītās informācijas pētniecību, sabiedrības izglītošanu, materiālās un nemateriālās kultūras un dabas vērtību popularizēšanu, veidojot ekspozīcijas un izstādes, kā arī izmantojot citus ar muzeja darbību saistītus pasākumus.

Līdz šim Smiltenes pilsētai un novadam ir savākta ap 4000 vienībām liela vēsturiska kolekcija, no kurām 3000 vienības ir dāvinājusi Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas ārste Ilze Krūmmala. Vēsturiskā kolekcijā ir atrodami dažādi priekšmeti, fotogrāfijas, gleznas, atmiņu pieraksti u.c, ko kopš 2008.gada apsaimnieko nodibinājums „Smiltenes muzeja fonds", kur darbojas trīs cilvēki – Zinaida Bērza, Inese Kauliņa un Māra Gāle.

Smiltenes pilsētas un novada iedzīvotājiem, kas jau iepriekš pastiprināti izrādīja interesi par iespēju iepazīties ar pilsētas un novada vēsturi, personībām un arodiem, kā arī ar vēlmi dāvināt dažādus eksponātus vēsturiskās kolekcijas papildināšanai, ar 1.septembri to būs iespēja darīt.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV