Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Neil Schaeffer grāmatas The Marquis De Sade apskats

Nils Auziņš, 11.05.2007. 09:30

Vārda sadisms nozīme ir saprotama ikvienam, mazāk zināma ir šī vārda izcelsme un saistība ar personību, kuras pilnais vārds bija Donatien Alphonse François de Sade. Neil Schaeffer ir sarakstījis apjomīgu biogrāfiju, kas izgaismo daudzos mītus un izdomājumus, kas saistās ar marķīza De Sada vārdu. Piecsimt lapaspusēs tiek rekonstruēta Sada dzīve un darbi un patīkamā kārtā nav ne miņas no akadēmiska sausuma.
Neil Schaeffer grāmatas The Marquis De Sade apskats
Interese par marķīzu de Sadu un viņa darbiem ir liela un šī nav vienīgā biogrāfija, kas ir pieejama. Labā angļu valodā sarakstītā grāmata izceļas ar to, ka ir viegli lasāma un interesanta, jo mēģina atklāt šīs antogoniskās personības daudzās šķautnes. Tas nav tikai faktu izklāsts, bet mēģinājums ieraudzīt citādāku Sadu aiz visiem mītiskajiem veidojumiem, kuru radīšanā piedalījies, gan viņš pats, gan cilvēku fantāzija, kura parasti aizpilda tos robus, kur nav zināšanu.

Grūti pateikt, cik daudz objektīvisma ir nācies upurēt, lai šāda veida grāmatu padarītu interesantu arī lasītājiem, kam par biogrāfijas objektu – marķīzu de Sadu nav kādas iepriekšējas zināšanas vai interese. No otras puses, biogrāfijas nekad īsti nevar izbēgt no to autora personīgā skatījuma, bet liekas, ka autoram Neil Schaeffer ir izdevies sabalansēt vēsturi ar savu interpretāciju. Katrā gadījumā tas, ko raksta grāmatas autors turas uz stingrākiem pamatiem nekā, piemēram, pirms kāda laika kino rotācijā klejojošā filma Quills, kas nav nekas vairāk kā kārtējā Holivudas spēle ar vēsturi, protams, noklusējot, ka tā ir tikai spēle, nevis fakti.

Nav tā, ka marķīzs de Sads bija eņģelis, kura briesmoņa slava ir pilnīgs izdomājums. Ar katru lapaspusi atklājas ne visai pievilcīgs cilvēka tēls, kuram neeksistē, ne labais, ne ļaunais. Tomēr, izlasot grāmatu var uzzināt, ka viņš bija arī kaut kas vairāk nekā tikai briesmonis. Un, lai arī savā īstajā dzīvē viņš noteikti nebija svētais, viņa pārspīlēti ļaunais tēls ir neglābjami sajaucies kopā ar perversijām par kurām de Sads rakstīja nevis reāli paveica.

Nenoliedzami viens no viņa likteņa lielākajiem paradoksiem ir fakts, ka savas dzīves 30 gadus de Sads pavadīja cietumā nevis par to, ko viņš izdarījs vai rakstīja, bet tāpēc, ka viņa sievasmātei par visu svarīgāks pasaulē bija laba reputācija sabiedrībā. Un de Sadam bija izdevies ģimenes labo vārdu sabojāt ne pa jokam veicot pāris liberālas avantūras Francijas bordeļos un iedzīvojoties nopietnos naudas parādos, kā arī kaut kādā brīdī piekrāpt savu sievu ar viņas jaunāko māsu. Lai arī marķīzam kā izrādās bija fantastiskas spējas, likt cilvēkiem piedot sev visneiedomājamākos izlēcienu, tomēr pienāca brīdis, kad sievasmātes pacietības mērs bija pilns un viņa izmantoja savu sabiedrisko stāvokli, lai jauno avantūristu nogādātu aiz restēm.

Paralēli biogrāfijai par de Sadu, ir interesanti uzzināt dažādas detaļas par tā laika Francijas dzīvi no tādiem neformāliem avotiem kā vēstules, kuras lielā skaitā katru dienu viens otram sūtīja augstākās šķiras pārstāvji. Marķīza de Sada dzīves laikā notiek Franču revolūcija un citi svarīgi notikumi, par kuriem raksta vēstures grāmatās. Vēstules atklāj tā laika cilvēku pārdomas un skatījumu uz laiku, kurā viņi paši dzīvo un tas atšķiras no sausiem vēstures faktiem, jo ir kādu cilvēku personīgie pārdzīvojumi un skatījums.

Holivudas versijā – Quills, de Sads tika attēlots kā cīnītājs par absolūtu brīvību un kā jau tas pienākas, tika meklēts cēlonis, kāpēc De Sads darīja to, ko darīja. Kā iemesls bija pamests revolūcijas šausmas un asinspirtis. Patiesībā, marķīzs jau sen bija paveicis virkni nedarbu un uzrakstījis krietni daudz literatūras un izdzīvojies pa cietumiem pirms notika minētā revolūcija. Un brīvība viņu interesēja tikai kā indivīda brīvība un šis konkrētais indivīds bija viņš pats. Arī savu nāvi marķīzs sagaida dabiskā ceļā, nevis saņem sodu, kā filmā. Tādas aplamības var uzskaitīt bezgalīgi.

Tāpēc, ja ir vēlme uzzināt ko vairāk par šo personību, nekā piedāvā no pirksta izzīsta filma, tad ir vērts iedziļināties un izlasīt. Grāmata piedāvā pamatīgu pētījumu par De Sadu un to var lasīt kā romānu, kaut arī notikumi ir reāli.





» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV