Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Pasaku svētki Džūkstes Pasaku muzejā

Dita Silava, 24.08.2011. 13:58

27. augustā pulksten 13:00 Džūkstes Pasaku muzejā notiks gadskārtējie Pasaku svētki, kas veltīti izcilajam skolotājam Ansam Lerhim-Puškaitim (1859-1903) un viņa savākto pasaku krājumam. Pasaku svētku ietvaros notiks pasaku izstādes „Kurbads" atklāšana un darbosies radošās darbnīcas bērniem, kur varēs gatavot suvenīrus, zīmēt, darboties ar rokas lellēm un pat iestudēt pasaku izrādi.

Svētki sāksies ar pasaku izstādes „Kurbads" atklāšanu. Pasaku 1889. gadā uzrakstījis A. Lerhs-Puškaitis, izmantojot viņam zināmās tautas pasakas, un radījis episku lielapjoma stāstu par senlatvju stiprinieku Kurbadu, kas piedzimis par ķēvi noburtai sievietei, bet ar pašas Laimas svētību kļuvis tik stiprs, gudrs un izpalīdzīgs, ka atbūris savus vecākus, izpalīdzējis daudziem citiem Raganas noburtajiem un uzvarējis neskaitāmus nelabos.

Pasaku izstādē izmantoti divu latviešu mākslinieku - Daiņa Rožkalna un Pāvila Šenhofa - ilustrācijas. Grafiķis Dainis Rožkalns (1928) ilustrācijas pasakai „Kurbads" radīja jau 1960. gadā, bet tolaik valdošajā gaisotnē tās nepublicēja. Dažus gadus vēlāk tieši šīs ilustrācijas kalpoja par iedvesmas avotu rakstniecei Annai Saksei, lai sacerētu citu oriģinālpasaku - "Kalējdēls Kaspars" (1964). Kurbads pārtapa par Kasparu un grāmata ieguva vairākas godalgas Vissavienības mēroga konkursos un arī lasītāju mīlestību.

Latviešu tautas pasaka „Kurbads" atsevišķā grāmatā izdota tikai 2003. gadā un to ilustrēja mākslinieks Pāvils Šenhofs (1924-2011), kurš savā radošajā mūžā ilustrējis vairāk nekā 80 bērnu grāmatu, tai skaitā „Džūkstes pasakas" (1980).

P. Šenhofs radīja klasiski skaistas ilustrācijas.

Savukārt animācijas filmu studija „Dauka" radījusi multiplikāciju filmu „Balāde par Kurbadu" (2000), ko varētu nosaukt par skaudro balādi mūsdienu interpretācijā.

Pasaku svētkos būs iespēja apskatīt izstādi, piedalīties radošajās darbnīcās un arī degustēt un iegādāties Džūkstes pagasta zemnieces Silvijas Stiebres gatavotos mājas sierus un Tumes pagasta zemnieka Daiņa Erbsa ražoto kazas sieru. Senlatvju striprinieks Kurbads bērnībā tika barots ar pienu, medu un riekstiem, tāpēc arī Pasaku svētku dalībniekiem būs iespēja stiprināties.

Džūkstes Pasaku muzejs gaidīs apmeklētājus un dalībniekus sestdien, 27. augustā no pulksten 13:00 Tukuma novada Džūkstes pagasta Lancenieku skolā. Autobraucējiem derētu zināt, ka Džūkstes Pasaku muzejā var nokļūt braucot pa Tukuma-Jelgavas šoseju (22 km) vai Rīgas-Liepājas šoseju (55 km) un Apšupes krustojumā pagriežoties Tukuma virzienā (4 km).

www.tukumamuzejs.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV