Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Atklās virtuālo muzeju "Latvijas okupācija"

Inese Krieviņa, 25.08.2011. 10:20

Latvijas Okupācijas muzejs 2. septembrī plašāku publiku iepazīstinās ar inovatīvu projektu – virtuālo muzeju "Latvijas okupācija". Virtuālais muzejs ir vērienīga digitāla ekspozīcija ar trīsdimensionālas vides elementiem, kas, Kultūras ministres Sarmītes Ēlertes ierosināta, tapusi gada laikā un 2. septembrī svinēs savu dzimšanas dienu.

Virtuālais muzejs ar interneta starpniecību iepazīstinās apmeklētājus ar lielu daļu Okupācijas muzeja satura - dokumentiem, fotogrāfijām, priekšmetiem, kartēm, atmiņu stāstu fragmentiem un citiem materiāli. Tas sniegs informāciju par staļinisko un nacistisko režīmu Latvijā (1940–1953), tomēr saturs nedaudz pārsniegs šīs robežas. Pirmkārt, tas skaidros arī okupācijas priekšvēsturi un kontekstu, 1939. gada Hitlera-Staļina slepeno vienošanos un 2. Pasaules kara sākuma ietekmi uz Latviju. Otrkārt, virtuālajā muzejā iekļauta sadaļa par Gulagu – padomju politiskajām vajāšanām, kas beidzās tikai 1988. gadā. Digitālajā ekspozīcijā izmantoti galvenokārt materiāli no Okupācijas muzeja krājuma, bet daļa materiālu no Latvijas Nacionālā arhīva. Atsevišķus materiālus virtuālajā muzejā ļāvušas iekļaut arī citas institūcijas, piemēram, Rakstniecības un mūzikas muzejs un Vācijas Federālais arhīvs.

Virtuālā muzeja projekta vadītāja Ieva Gundare uzskata, ka virtuālais muzejs varētu kļūt par nozīmīgu mācību līdzekli Latvijas vēstures apguvei skolās. Jaunieši, kam tuvas jaunās tehnoloģijas, ir galvenā virtuālā muzeja mērķauditorija. Pateicoties tehnoloģiju iespējām, jaunieši ar Latvijas vēsturi varēs iepazīties sev ierastā un ērtā veidā jebkurā pasaules vietā, gan atrodoties mājās, gan bibliotēkā, gan citviet, kur pieejams interneta savienojums.

Virtuālā muzeja apmeklētāji varēs brīvi pārvietoties pa tematiskām "telpām", patstāvīgi izvēloties muzeja apskates secību un dziļumu. Iespējams gan ātri noskaidrot vissvarīgāko, gan iepazīties ar tēmu paplašināti. Informācija būs lasāma ne tikai latviešu, bet arī angļu valodā, līdz ar to virtuālais muzejs būs vēl viens pakalpojums, ko Okupācijas muzejs varēs piedāvāt ārzemju auditorijai.

Projekta izmaksas ir vairāk kā 105 tūkstoši eiro, no kuriem 55 tūkstošus muzejs ieguva Eiropas Savienības programmas "Eiropa pilsoņiem" projektu konkursā (4. darbība "Aktīvi Eiropas piemiņas pasākumi"). Pārējā finansējuma avots ir Latvijas Kultūras ministrija un Okupācijas muzeja ziedotāji.

Virtuālā muzeja interneta adreses:
www.e-okupacijasmuzejs.lv (latviešu val.)
www.occupation.lv (angļu val.)

Virtuālā muzeja atklāšanas programma:

2. septembrī Okupācijas muzejā, Strēlnieku laukumā 1.

Pulksten 15.00
Virtuālā muzeja prezentācija Pieaugušo izglītības nedēļas dalībniekiem.

Pulksten 17.00
Virtuālā muzeja dzimšanas dienas svinības
Virtuālā muzeja prezentācija un lietošanas pamācība
Tikšanās ar virtuālā muzeja radošo grupu
Virtuālā muzeja krustmātes sveikšana
Dzimšanas dienas kūka

Ieeja - bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV