Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Māja no finiera – bija, ir un būs moderni

Sandra Zobena, 29.08.2011. 15:09

2. septembrī plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejā, Torņakalnā, Ojāra Vācieša ielā 6a, norisināsies pasākums/lekcija „Māja no finiera – bija, ir un būs moderni", kas notiek akcijas „Mācību nedēļa pieaugušajiem" ietvaros.
Māja no finiera – bija, ir un būs moderni

Vai tiešām Jāņa Akuratera mājas sienas ar finieri apdarinātas jau kopš ēkas uzcelšanas 20. gadsimta 30. gados? Tās jau droši vien kaut kad nesen apsistas?! – Tas ir viens no visbiežākajiem apmeklētāju uzdotajiem jautājumiem un pārsteigumiem, ienākot Jāņa Akuratera muzejā, – tik moderns ir iespaids, ko rada it kā šķietami tik vienkāršs un nepretenciozs materiāls kā finieris.

Dzejnieka Jāņa Akuratera 1933. gadā uzcelto koka savrupmāju projektēja arhitekts Verners Vitands, un muzejs var lepoties, ka jau astoņdesmit gadus nemainīgā veidā ir saglabājies mājas ārējais veidols, interjera plānojums, sienu un griestu apdare. Savulaik dzejnieka laikabiedri rakstīja, ka finierēto iekštelpu gaišais mājīgums atgādina „dzintara maigi dzidro dzeltenumu kādā tautiskā rotā" vai vecticībnieku koka baznīcu. Šodien dažkārt mēdz teikt, ka māja rada izjūtu it kā tā būtu kāda liela mūzikas instrumenta – milzīga čella vai vijoles – iekšpuse.

2. septembrī plkst. 18.00 lekcijā „Māja no finiera – bija, ir un būs moderni" iepazīstināsim ar Akuratera mājas tapšanas vēsturi un runāsim par finiera izmantošanu.

Lektori būs ne tikai muzeja speciālisti, bet arī eksperti – A/S „Latvijas finieris" pārstāvji –, kuri iepazīstinās gan ar finiera vēsturi, gan ar mūsdienu finiera piedāvājumu, iespējām un jaunumiem.

A/S „Latvijas finieris" pirmsākumi meklējami 1873. gadā, kad dibināta rūpnīca „Latvijas Bērzs". Un finiera ražošanā tai jau ir vairāk nekā 100 gadu ilga pieredze...

Lekcijas ilgums: ~1h 30min

Biļetes cena: Ls 1,00

Vietu skaits ir ierobežots, tādēļ lūdzam iepriekš pieteikties pa tālruni 26703293 (Maira Valtere, programmas kuratore) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv; akuratera.muz@inbox.lv !

Tuvāka informācija pa tālruni pa tālruni 26703293 (Maira Valtere, programmas kuratore) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv; akuratera.muz@inbox.lv, kā arī mājas lapā http://www.akurateramuzejs.lv un http://www.memorialiemuzeji.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV