Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Urbānās kultūras pasākuma ietvaros Rīgā ieradīsies dzejas meistari no Lielbritānijas un ASV

Agnese Ruberte, 06.09.2011. 14:30

Urbānās kultūras pasākuma Urban Poetry ietvaros šonedēļ Rīgā ieradīsies urbānās dzejas meistari no Lielbritānijas Ifa Meniksa (Aoife Mannix) un Džeikobs Sems Larouzs (Jacob Sam - La Rose ), kā arī amerikāņu dzejnieks Vans Garets (Van G.Garrett).
Urbānās kultūras pasākuma ietvaros Rīgā ieradīsies dzejas meistari no Lielbritānijas un ASV

Ifa Meniksa, Džeikobs Sems Larouzs un Vans Garets Rīgā vadīs urbānās dzejas meistarklases Totaldobže mākslas centrā, uzstāsies ar lekcijām un dzejas priekšlasījumiem, kā arī Urban Poetry noslēgumā mūsdienu kultūras festivāla Baltā nakts laikā 10. septembrī lasīs savu dzeju pie Mēbeļu nama Purvciemā un piedalīsies dzejas slamā jeb dzejas sacensībās kopā ar vietējiem dzejniekiem Totaldobže mākslas centrā.

Šī būs pirmā reize, kad Latvijā notiks tik plaša mēroga pilsētas dzejas un kultūras pasākumi ar pasaules urbānās dzejas meistaru piedalīšanos.

Ifa Meniksa un Džeikobs Sems Larouzs Rīgā uzturēsies no 8. līdz 12.septembrim, savukārt Vans Garets – no 7. septembra līdz 13. septembrim, kad dosies uz Daugavpili, kur līdz nedēļas nogalei lasīs lekcijas un piedalīsies urbānās dzejas un dzejas slama pasākumos.

"Esmu patīkami satraukta par piedalīšanos urbānās dzejas pasākumos Rīgā. Tā būs iespēja iepazīstināt auditoriju ar manu dzeju, jo šī būs mana pirmā viesošanās reize Latvijā. Mani vienmēr iedvesmo ceļojumi uz neredzētām pilsētām un pieredze, kā to iedzīvotāji iesaistās dzejā", stāsta Ifa Meniksa.

Vans Garets par piedalīšanos urbānās dzejas pasākumos Rīgā: „Tas ir pagodinājums - piedalīties Urban Poetry pasākuma norisē. Un es domāju, ka tas ir arī aizraujoši – iepazīties ar jauniem cilvēkiem, iepazīt kultūru un dalīties kaislībā uz dzeju."

Urbānās dzejas meistari

Ifa Meniksa ir Londonā dzīvojoša īru dzejniece un rakstniece, kas regulāri piedalās „dzīvajos" dzejas lasījumos un slamos ne tikai Londonā, bet arī Nigērijā, Turcijā, Taivānā, Taizemē, Indijā, Norvēģijā, Austrijā un citur. Meniksa vada arī raidījumu par literatūru BBC radio tiešajā ēterā. Viņas lekcija un meistarklase būs veltīta dzejnieka un viņa dzimtās vietas attiecībām dzejā, īpaši pievēršoties Londonai kā iedvesmas avotam.

Savukārt par „slamu karali" dēvētajam Džeikobam Semam Larouzam ir liela dzejas slamu pieredze gan kā to organizatoram, gan dalībniekam. Larouzs aktīvi strādā ar skolu programmām un jaunajiem dzejniekiem visā Anglijā, īpašu nozīmi piešķirot tieši dzejas izpildījumam. Dzejas popularitāte Lielbritānijā liela mēra ir viņa nopelns, iemācot pusaudžiem un jauniešiem mīlēt dzeju. Rīgas meistarklasē viņš dalīsies savā pieredzē par spilgta un individuāla dzejas priekšnesuma jeb performances veidošanas prasmēm.

Dzejnieks no Hjūstonas Vans Garets veido video darbus, glezno un fotogrāfē, tāpēc viņa meistarklase būs veltīta dzejas vizuālajiem palīglīdzekļiem, savukārt savā priekšlasījumā Vans Garets gan iepazīstinās ar urbānās dzejas kultūru Hjūstonā, gan uzstāsies kopā ar džeza mūziķiem, saksofonistiem Artūru Tiguli un Denisu Paškēviču.

Urbānā dzeja Latvijā

Urban Poetry ir mākslas forma, kuras iedvesmas un pieredzes avots ir pilsētas dzīves daudzveidība. Urbānās kultūras pasākums Urban Poetry tapis, sadarbojoties kultūras projektu kuratorēm režisorei Kristīnei Želvei, māksliniecei Ievai Stūrei, dzejas slamu kuratorei Katrīnai Vastlāvei un mākslas centram Totaldobže, Britu padomei un Amerikas Savienoto Valstu vēstniecībai Latvijā.

Plašāka informācija par urbānās kultūras pasākumu Urban Poetry un dzejas slamu kustību atrodama mājas lapā http://www.urbanopetry.lv, informācija par dzejnieku meistarklasēm un priekšlasījumiem pieejama http://www.totaldobze.com.

Britu padomes atbalstītās aktivitātes dažādos mākslas žanros atklāj pilsētu un pilsētnieka dzīvi kā iedvesmas avotu, kā arī aicina radoši jaunatklāt publiskās telpas potenciālu būt par skatuvi dažādu kultūras izpausmju norisei. Iniciatīva apliecināt Urban Poetry strāvojumu aktuālajā kultūras vidē nāk no Britu padomes ar mērķi parādīt mūsdienu kultūras valodas transformācijas, kuras tieši vai netieši izraisa pilsētvide un tās akumulē.

Britu padome Latvijā atbalsta dažādas kultūras aktivitātes, kas izzina un atklāj pilsētas un tās iedzīvotāju attiecības un mijiedarbību. Pilsētas tēma ir aktuāla, jo pilsēta jau izsenis ir norišu un aktivitātes centrs, kā arī ir būtiska telpiskā vienība mūsdienu Eiropā un citos reģionos. Tās daudzveidība un daudzslāņainība ir gan pamats jaunradei, gan arī simbols laikmeta izaicinājumiem un pretrunām. Britu padome aicina iepazīt un izzināt pilsētas dzīves radītos nospiedumus kultūrā, parādīt mūsdienu kultūras valodas transformācijas, kuras tieši vai netieši izraisa pilsētvide; kā arī eksperimentēt ar publisko telpu, to interpretējot un radoši izmantojot dažādu kultūras aktivitāšu norisei.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV