Pirmdiena, 13.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ira, Iraīda, Irēna, Irina;

Indiešu dejas vakars Ģertrūdes ielas teātrī

EasyGet.lv, 24.10.2011. 08:57

Indijas kultūras cienītāji aicināti uz indiešu dejas vakaru Dipanritya, kas veltīts gaismas svētkiem Divali, 30. oktobrī plkst. 17.00 Ģertrūdes ielas teātrī, Ģertrūdes ielā 101a, informē Natālija Garaņina.
Indiešu dejas vakars Ģertrūdes ielas teātrī

Divali ir vieni no galvenajiem Indijas svētkiem, kuru laikā katrā mājā un uz katras ielas tiek iedegti neskaitāmi mazi gaismas lukturīši, kuri apgaismo visu apkārtni. Divali simbolizē taisnīgumu un atbrīvošanos no ļaunajiem gariem. Ar šo festivālu tiek atzīmēta „labā" uzvara pār „ļauno". Divali ir gaismas laiks, un gaismu var iegūt dažādi – aizdedzinot svecīti pie mājas durvīm vai šaujot raķetes, kas arī svētku kulminācijas dienā tiek darīts, iegūstot papildu skaņas efektus. Divali festivāls nav iedomājams bez apdāvināšanās, kad cilvēki viens otram pasniedz dāvanas. Šie svētki ir līdzīgi Ziemassvētku laikam Latvijā.

Ikviens aicināts nosvinēt šos brīnumainus svētkus kopā ar indiešu klasisko deju dejotajiem no deju studijas „Lila" un deju studijas „Bharata" (Rīga), kā arī kathaka dejotāju Svetlanu Rižakovu (Maskava).

Jau daudzus gadus Svetlana Rižakova apgūst indiešu klasisko deju pie kathaka dejotāja Radžendra Gangani Indijā un no 1996. gada popularizē indiešu klasisko deju Latvijā, demonstrējot seno latviešu kultūras saistību ar seno vēdisko kultūru.

Svetlana Rizhakova dejo Kathak stilā, kurš radies Ziemeļindijā kā hinduistu un musulmaņu kultūru mijiedarbības rezultāts. Šis stils ir cieši saistīts ar hindustani mūzikas tradīcijām. Sākotnēji stils ir radies kā stāstītāju māksla. "Kathak" tulkojumā no sanskrita nozīmē "tas, kurš stāsta kādu stāstu". Kathaki bija "klejojošie aktieri", kuru izrādes sastāvēja no stāstiem, dzejas, mūzikas un dejas. Ar laiku viņi apmetās tempļos, pie kuriem arī uzstājās, jo ne velti stāstāmo teiku saturs bija reliģiozs. Deja kļuva par līdzekli, ar kura palīdzību izpaust dievišķās idejas. Stila raksturojošie elementi – strauju pagriezienu virknes, ātru sitienu raksti un plūstošā gaita.

Ielūgumus uz indiešu dejas vakaru Dipanritya var iegādāties pirms koncerta vai rezervēt pa tālr. 29893978.

Papildu informācija: info.bharata@inbox.lv, www.bharata.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV