Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Literāri muzikāls vakars "Baltā mūžība. Mazpazīstamais Jānis Jaunsudrabiņš"

EasyGet.lv, 23.11.2011. 09:40

24. novembrī plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejā, Torņakalnā, O. Vācieša ielā 6a, notiks literāri muzikāls vakars „Baltā mūžība. Mazpazīstamais Jaunsudrabiņš dzejā" un Jāņa Jaunsudrabiņa gleznu un zīmējumu izstādes "Vēja ziedu laikā" atklāšana. Pasākumā piedalīsies Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja „Riekstiņi" vadītāja Ilze Līduma un Jānis Sarmis Bajinskis (Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskola).
Literāri muzikāls vakars "Baltā mūžība. Mazpazīstamais Jānis Jaunsudrabiņš"

„Kā sniegi kalnu galotnēs / Lai mūžam balti būtu mēs," – tā savulaik vēlējis Jānis Jaunsudrabiņš, kurš ar savu „Balto grāmatu" mūsu lasītāju apziņā baltajai krāsai radījis īpašu nozīmju lauku.

Šogad muzejs „Riekstiņi" ir laidis klajā dzejas izlasi „Baltā mūžība". Šis notikums iedvesmojis un pamudinājis Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa muzeju „Riekstiņi" viesošanās reizei Rīgā, Jāņa Akuratera muzejā.

Un tā nav nejaušība. Savulaik Jānis Jaunsudrabiņš ir bijis biežs viesis Jāņa Akuratera mājās. Atmiņās viņš raksta: „Vai tā bija Grīziņkalna apkārtne, vai tas bija cietuma un trimdas laiks še un tur, Burtnieku pils, Seces Birznieki vai Torņakalns, dzejnieka pēdējā mītne šai saulē, – visur ir palaisti skaisti brīži tuvībā un auglīgās pārrunās, jo sevišķi par mākslu."

Pusotru gadu vecākajam draugam un kolēģim Jaunsudrabiņš piedēvē arī būtisku lomu savas rakstnieka karjeras tapšanā: „Līdz ar pamudinājumiem viņš deva vietu savā žurnālā „Pret Sauli" manām pirmajām skicēm; ar tām es iegāju literatūrā, tās nolīdzināja ceļu maniem „Vēja ziediem" uz Rūdolfu Blaumani."

24. novembra vakarā muzeja „Riekstiņi" vadītāja Ilze Līduma iepazīstinās gan ar šogad izloloto un izdoto Jāņa Jaunsudrabiņa dzejas izlasi, gan ar mazāk zināmiem faktiem par pašu autoru. Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas audzēknis Jānis Sarmis Bajinskis iejutīsies dzejas liriskā varoņa lomā un sniegs savu muzikālo redzējumu uz pazīstamā novadnieka daiļradi.

Šis pasākums būs arī turpinājums brīnišķīgai tradīcijai – memoriālo muzeju sadarbībai un kopīgiem projektiem.

24. novembrī Jāņa Akuratera muzejā tiks atklāta arī neliela Jāņa Jaunsudrabiņa gleznu un zīmējumu izstāde "Vēja ziedu laikā".

Pašu pirmo izstādi Jaunsudrabiņš iekārtoja savā dzīvoklī Cēsu ielā. Tas bija 1905. gada nogalē pēc atgriešanās no ceļojuma uz Minheni Izstādi apskatīt, protams, ieradās arī draugs Jānis Akuraters. No vairāk nekā 80 izstādītajiem darbiem Akurateram īpaši iepatikās glezna „Arājs". Jaunsudrabiņš draugam šo gleznu uzdāvināja.

Kā liecina laikabiedru atmiņas, glezna „Arājs" vienmēr Akuratera mājās atradusies goda vietā. Šobrīd šis mākslas darbs ir apskatāms muzejā, dzejnieka kabinetā.

Izstāde "Vēja ziedu laikā" būs neliels ieskats Jaunsudrabiņa gleznotāja darbībā 20. gadsimta sākumā un zināms „konteksts" Akuratera iemīļotajai gleznai.

20. gadsimta pirmā desmitgade bija interesants posms Jaunsudrabiņa mākslinieka rokraksta tapšanā, kad Benjamiņa Blūma zīmēšanas un gleznošanas skolā gūtās iemaņas tika papildinātas Minhenes braucienā un studijās Berlīnē Levina-Funkes akadēmijā pie gleznotāja Lovisa Korinta.

Jaunsudrabiņš vairakkārt atmiņās aprakstījis gan šai laikā iegūtos draugus, gan arī īpašo gaisotni: „Skaisti atcerēties bohēmas laikus, bet vēl skaistāk bija tos izdzīvot. Tukšas kabatas, vieglas sirdis, paši svabadi kā putni gaisā. (..) Mēs bijām draugi, ko saistīja sajūsma par visu, kas daiļš."

Gleznu un zīmējumu izstāde "Vēja ziedu laikā" būs apskatāma līdz 15. decembrim.

Tuvāka informācija pa tālruni 26703293 (Maira Valtere), 29451112 (Ruta Cimdiņa) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv; akuratera.muz@inbox.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV