Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

LNVM notiks lekcija/ saruna par baltu un latviešu etnoģenēzi

EasyGet.lv, 23.11.2011. 17:36

Turpinot iesākto ciklu, divas reizes mēnesī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) svētdienās notiek pasākums „Tikšanās pilī". Tā ietvaros muzeja speciālisti iepazīstina ar dažādām tēmām, skarot arheoloģijas un etnogrāfijas, numismātikas un vēstures pētniecības problemātiku, informē LNVM.

Svētdien, 27. novembrī, plkst. 12.00 muzeja Konferenču zālē LNVM Arheoloģijas departamenta vadītājs Jānis Ciglis stāstīs par baltu un latviešu etnoģenēzi.

Tiks apskatīta baltu un latviešu etnoģenēzes pētījumu vēsture, īsi raksturoti pētnieku uzskati par baltiem. Līdzšinējos pētījumos valodnieku un arheologu izpratne par baltiem ir ļoti atšķirīga. Valodnieki runā par vienotu baltu valodu izplatības areālu, bet arheologi materiālajā kultūrā nav konstatējuši vienotu baltu kultūru, un, domājams, arī nākotnē tādu nekonstatēs.

Galvenā uzmanība tiks pievērsta jaunu ceļu meklējumiem - mēģinājumiem izveidot jaunu baltu un latviešu izcelsmes koncepciju, kurā baltu izcelsme skaidrota kā divu dažādu, bet radniecīgu indoeiropiešu – Piedņepras un Austrumprūsijas – etnokulturālu strāvojumu sajaukšanās un mijiedarbības process tagadējā Baltijā dažādos laikos, kuru rezultātā izveidojās balti. Latviešu izdalīšanos no kopējā baltu areāla šīs koncepcijas ietvaros skaidro ar Baltijas somu ietekmēm.

Šis skatījums, iespējams, arī būs pamatā 2013. gadā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā iecerētajai izstādei par baltiem.

Cikla „Tikšanās pilī" pasākumus apmeklēt aicināts ikviens interesents. Ieejas maksa - 1 Ls.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV