Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Sarunas muzejā: Austrumu porcelāns un Nīderlande

EasyGet.lv, 24.11.2011. 10:04

Aizvadot izstādi „Austrumu porcelāns un Nīderlande. Austrumu un Rietumu mijiedarbība 17. gadsimtā", svētdien, 4. decembrī, plkst. 15.00 Mākslas muzejs „Rīgas Birža" (Doma laukumā 6, Vecrīgā) aicina skatītājus uz „Sarunu muzejā" ar projekta kuratoru, Leidenes Universitātes emeritēto profesoru Dr. Kristiānu Jorgu (Nīderlande), informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva. Sarunu vada mākslas zinātniece Jeļena Viktorova.
Sarunas muzejā: Austrumu porcelāns un Nīderlande

Mākslas muzeja „Rīgas Birža" atklāšanas izstāde „Austrumu porcelāns un Nīderlande. Austrumu un Rietumu mijiedarbība 17. gadsimtā" piedāvā mākslas cienītājiem un plašai publikai unikālu porcelāna priekšmetu izlasi, kas veidota sadarbībā ar Nīderlandes ziemeļprovinces muzejiem Hroninhera (Hroningenā) un Prinsesshofa (Lēvvardenā). Izstādes koncepcija veidota ar vēlmi paradīt Austrumu un Rietumu mijiedarbību keramikas nozarē 17. gadsimta garumā. Ekspozīcija parāda ap 140 izcilu Ķīnas un Japānas porcelāna priekšmetu, kas tajā laikā ieplūda holandiešu tirgū un būtiski ietekmēja tālāko materiālās kultūras attīstību Nīderlandē un parējās Eiropas valstīs. Izstādes kolekcija atspoguļo Delftas manufaktūras straujo uzplaukumu, ko izraisīja porcelāna priekšmetu trūkums tirgū, un ļauj saprast, kāpēc tagad Eiropā labi zināmie zili baltie Delftas izstrādājumi kļuva tik slaveni.

Uz „Sarunu muzejā" un tikšanos ar skatītājiem izstādes pēdējā dienā ir uzaicināts izstādes kurators Dr. Kristiāns J. A. Jorgs, kurš ir pasaules slavens Austrumu eksporta porcelāna pētnieks, daudzu monogrāfiju un vairāk nekā 85 publikāciju autors, Leidenes Universitātes emeritētais profesors un Hroninhera muzeja vadošais zinātniskais kurators. Kopā ar mākslas zinātnieci Jeļenu Viktorovu viņš novadīs ekskursiju ekspozīcijā, stāstot par porcelāna nozīmi sadzīvē un mākslā, izstādes vēsturisko kontekstu un pasaules tirdzniecības un kultūras globalizācijas procesu 17. gadsimtā, kur Nīderlandei bija svarīga loma kā Austrumu un Rietumu sastapšanas vietai. Apmeklētāji uzzinās, kādas īpašības un unikālas kvalitātes piemīt Ķīnas un Japānas porcelānam, pēc kādām pazīmēm var atšķirt Austrumu oriģinālu no Delftas fajansa imitācijām. Rūpīgi aplūkojot meistardarbus, interesentiem būs iespēja novērtēt un salīdzināt, kā viena otru ietekmēja Austrumu un Delftas priekšmetu dažādas formas un ornamenti.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Izstāde skatāma tikai līdz 4. decembrim.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā: http://www.lnmm.lv/lv/mmrb/info/visit/exhibition/2011/oriental-porcelain-and-the-netherlands/.

Foto: Izstādes eksponāti. 2011. Foto (c) Valters Lācis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV