Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Latvijas Okupācijas muzejā atklās izstādi par traģiskajiem notikumiem Rumbulā pirms 70 gadiem

EasyGet.lv, 25.11.2011. 11:20

Trešdien, 30. novembrī, plkst. 16.00 Latvijas Okupācijas muzejā atklās izstādi „Rumbula. Nozieguma anatomija. 1941", ko Okupācijas muzejs veidojis sadarbībā ar muzeju „Ebreji Latvijā", informē OM sabiedrisko lietu vadītāja Inese Krieviņa.
Latvijas Okupācijas muzejā atklās izstādi par traģiskajiem notikumiem Rumbulā pirms 70 gadiem

Tieši pirms 70 gadiem notika Rumbulas traģēdija - lielākā ebreju masveida iznīcināšanas akcija nacionālsociālistiskās Vācijas okupētajā Latvijā. 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī Rīgas pievārtē Rumbulā vācu SS, SD un policijas spēki ar latviešu SD un policijas atbalstu brutāli noslepkavoja 25 000 cilvēku. Kopumā nacistu okupētajā Latvijā laikā no 1941. līdz 1944. gadam tika nogalināti 70 000 Latvijas un 20 000 no citām Eiropas valstīm atvestie ebreji. Izstāde ir veltīta viņu piemiņai.

Johaness Brunss, Vācijas armijas ģenerālmajors, novērojis Rumbulas akciju:
„Bedres bija 24 metrus garas un apmēram 3 metrus platas, tajās bija jāieguļas kā sardīnēm kārbā, galvas uz vidu. Augšā bija 6 vīri ar mašīnpistolēm, kuri tad iešāva galvā. Kad es ierados, bedre jau bija pilna, dzīvajiem bija jāguļas virsū un tad viņus nošāva, lai taupītu vietu, viņiem bija jāguļ cieši kārtās [..] Kad viņi nāca tuvāk, tad ieraudzīja, kas priekšā notika. Viņiem bija jāatdod savas rotaslietas un koferi. Labās lietas nonāca koferos un pārējais - vienā lielā kaudzē, gabaliņu tālāk viņiem bija jānoģērbjas un 500 metrus pirms meža pilnīgi jāizģērbjas, drīkstēja palikt tikai kreklā vai apakšbiksēs. Tās visas bija sievietes un mazi bērni, tā ap 2 gadus veci".

Šīs un citu baiso notikumu aculiecinieku (tēlnieka Elmāra Rivoša, ebreju glābēja Žaņa Lipkes, lidotāja un „Arāja komandas" dalībnieka Herberta Cukura, Rumbulas akcijā izdzīvojušās Frīdas Mihelsones u.c.) liecības būs skatāmas audiovizuālā projekcijā. Speciāli izstādei izveidotā kartē iezīmēts nāvei nolemto cilvēku pēdējais moku ceļš no Rīgas geto līdz Rumbulai.

Vēsturnieks Uldis Neiburgs: „Izstādes autoru mērķis ir uzrunāt visplašāko Latvijas un ārzemju auditoriju - kliedējot pastāvošos mītus un aizspriedumus, stāstīt par lielāko masu slepkavību Latvijas vēsturē, tās cēloņiem, norisi un sekām, veidojot pēc iespējas objektīvu un vienlaikus emocionālu skatījumu par šo noziegumu."

Izstādes autori:
Vēsturnieki: Iļja Ļenskis, Uldis Neiburgs, Marģers Vestermanis
Mākslinieks - Ģirts Boronovskis
Video projekcijas autors - Jānis Ķīkulis

Izstādes veidošanā izmantoti materiāli no muzeja „Ebreji Latvijā", Latvijas Okupācijas muzeja, Latvijas Nacionālā arhīva, Vācijas Federālā arhīva un Izraēlas Holokausta izpētes centra un muzeja „Yad Vashem".

Izstādi finansiāli atbalsta:
Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV