Sestdiena, 11.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Milda, Karmena, Manfreds;

Laikmetīgās dejas interneta vietnei "Dance.lv žurnāls" pievienojas baleta sadaļa

EasyGet.lv, 09.12.2011. 11:40

Laikā, kad Latvijas Nacionālajā operā sākas gadskārtējais baleta "Riekstkodis" maratons un drīzumā gaidāms baleta "Gaišais strauts" atjaunojums, laikmetīgās dejas interneta vietnei Dance.lv žurnāls pievienojas baleta mākslai veltīta sadaļa http://www.journal.dance.lv/category/balets/, informē projekta sabiedrisko attiecību konsultante Maija Treile.

Dance.lv žurnāls darbojas kopš 2011. gada 29.aprīļa - Starptautiskās Dejas dienas. Žurnāls tiek veidots kā analīzes, sarunu un informācijas platforma par profesionālās dejas norisēm, aktuālajiem procesiem, pētniecību, vēsturi, izglītību, notikumiem un tendencēm Latvijā, kā arī tuvākās un tālākās kaimiņvalstīs. Ikviens ir aicināts komentēt jebkuru publikāciju un arī piedāvāt savas tēmas un jautājumus.

Šie principi ievēroti arī jaunajā sadaļā ...un balets, kur tiks aplūkots gan aktīvais process Latvijas un ārvalstu baleta mākslā, gan sniegts atskats vēsturē, rosinātas diskusijas un izvirzīti problēmjautājumi.

Dance.lv žurnāla komandai - dejas kritiķei Intai Balodei, dejas un teātra kritiķei Ditai Eglītei, horeogrāfei, Latvijas Kultūras akadēmijas lektorei Ramonai Galkinai, teātra kritiķei Maijai Treilei - pievienojusies baleta kritiķe Baiba Beinaroviča, kura uzsver baletam veltītas interneta vietnes nepieciešamību: "Pēdējā laikā publiskajā telpā arvien samazinās informācija par baletu, recenzijas, intervijas, problēmraksti. Tāpēc ir ļoti nozīmīga šāda interneta vietne, kurā sastopas cilvēki, kas raksta par baletu, un viņu viedokļi. Vēlētos, lai interneta vietne ar savām interaktīvajām iespējām ne tikai informētu lasītājus un interesentus, bet izraisītu arī diskusijas, kuras baleta mākslā šodien ir ārkārtīgi vajadzīgas. Par baleta vēstures aspektiem, par baletu šodien, par jauniestudējumiem - aktīvu viedokļu apmaiņu un diskusiju, kas radītu, var teikt, čalojošu vidi par mākslas veidu, kurā pašlaik ir iestājies liels informācijas vakuums un tāpēc rodas iespaids, ka nekas nenotiek. Bet notiek taču, un, ja nerakstīsim mēs, vēsturē paliks liels robs."

Dejas kritiķe Inta Balode raksturo nepieciešamību par baletu rakstīt daudzveidīgi: „Cilvēki pasauli tver tik dažādi. Kādam vajag zinātniski, kādam nezinātniski, kādam poētiski, kādam racionāli, citam pārspīlēt, vēl kādam, cik iespējams piezemēti.... Jo drošāk mēs ļausim dzīvot dažādībai, jo labāk būs baletam. Jo tad iznāks, ka balets ir visur un visāds, un ja balets ir visur, tad kā es varu par to neko nezināt? Un tauta celsies un ies, un zēni ģērbsies un dejos, un uzplauks mūsu skaistā kustību māksla, kas latvietim-zemniekam, latvietim-strādniekam, latvietim-starptautiska uzņēmuma darbiniekam ļauj ticēt, ka arī viņa dzīvē reiz pienāks "baltais cēliens"." ("Baltie cēlieni" jeb krievu terminoloģijā "baltais balets". Tiešā nozīmē - baltās tunikās un tutu dejots cēliens, skats, liels dejojums; pārnestā nozīmē - balts, tīri akadēmisks dejojums un simfoniskās dejas paraugs.)

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV