Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

LNVM aicina uz sarunu par Lielvārdes jostu

EasyGet.lv, 14.12.2011. 15:47

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM ) svētdienu cikla „Tikšanās pilī" pasākumu ietvaros muzeja speciālisti iepazīstina ar dažādām tēmām, skarot arheoloģijas un etnogrāfijas, numismātikas un vēstures pētniecības problemātiku, informē LNVM.
LNVM aicina uz sarunu par Lielvārdes jostu

18. decembrī plkst. 12.00 muzejs ikvienu aicina uz sarunu „Vēlreiz par Lielvārdes jostu". Domu apmaiņu starp speciālistu un interesentiem rīko LNVM Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte.

Neviena no latviešu tautastērpa sastāvdaļām nav piesaistījusi tik daudz uzmanības kā Lielvārdes josta. Tā iekļauta Latvijas Kultūras kanonā kā unikāla tradicionālās kultūras vērtība.

I.Ziņģīte stāstīs par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja kolekcijā esošām septiņdesmit jostām - par to, kā tās darinātas un kas par tām zināms. Ikviena no jostām ir unikāla, nav divu vienādu. Rakstu daudzveidības dēļ tās joprojām raisa interesi.

Pasākuma otrajā daļā interesenti varēs uzdot jautājumus par Latvijas novadu tautastērpiem, konsultēties par tērpu sastāvdaļām, to komplektēšanu un atdarināšanu. Iepriekš vienojoties par savas intereses objektu, būs arī iespēja redzēt priekšmetus no muzeja krājuma.

Sarunas ietvaros varēs aplūkot mobilo izstādi „Patiesība par Lielvārdes jostu?" Būs arī iespēja skatīt autentiskas jostas no muzeja krājuma.

Jautājumus par Lielvārdes jostu vai tautastērpu var uzdot arī iepriekš – līdz 15. decembrim: e-pasts: ilzezingite@inbox.lv vai 13. – 15. decembrī, zvanot no 9.00 līdz 15.00, tel. 67225605, Ilzei Ziņģītei.

Pasākumi notiek Latvijas Nacionālā vēstures muzeja konferenču zālē Rīgā, Pils laukumā 3, Rīgas pils 3. stāvā.

Ieejas maksa: pieaugušiem - 1.00 Ls, skolēniem, studentiem, pensionāriem - 0.50 Ls. Fotografēšana pasākuma laikā (bez zibspuldzes) 1.00 Ls.

Foto (c) Roberts Kaniņš, LNVM

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV