Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Sarunas muzejā: „Māksla ne tikai mākslai. Māksla dzīvei"

EasyGet.lv, 19.01.2012. 09:31

Svētdien, 22. janvārī, plkst. 15.00 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Elizabetes ielā 57a, dz. 26, Rīgā, un mākslas zinātniece Baiba Vanaga aicina skatītājus uz „Sarunu muzejā" izstādē „Māksla ne tikai mākslai. Māksla dzīvei", kura būs veltīta Rīgas Tautas augstskolas Zīmēšanas un gleznošanas studijas (1923–1934) darbībai un radošajam mantojumam, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva.
Sarunas muzejā: „Māksla ne tikai mākslai. Māksla dzīvei"

Starpkaru laika Latvijā par vienu no nozīmīgākajām jauno mākslinieku izglītošanās vietām līdzās Latvijas Mākslas akadēmijai kļuva sociāldemokrātu atbalstītās Rīgas Tautas augstskolas 1923. gadā dibinātā Zīmēšanas un gleznošanas studija, par kuras vadītājiem strādājuši tādi latviešu mākslinieki kā Ludolfs Liberts, Uga Skulme un Sigismunds Vidbergs. Taču augstāko pacēlumu studija piedzīvoja pēc 1928. gada, kad tās vadību uzņēmās Romans Suta. Sutas laikā mācību process tika padarīts mērķtiecīgāks un plānveidīgāks, kas visai drīz vainagojās panākumiem. Rīgas Tautas augstskolas desmit gadu jubilejas un tai sekojošajās izstādēs vairāku Zīmēšanas un gleznošanas studijas audzēkņu darbi izpelnījās kritiķu atzinību.

Tā kā mācību procesā liela vērība tika pievērsta dažādu grafikas tehniku (kokgriezuma, oforta, spalvas zīmējuma u. c.) apguvei, un studijas beidzēju vidū ir tādi pazīstami grafiķi kā Oļģerts Ābelīte, Aleksandrs Junkers, Jānis Plēpis, Pauls Šterns un citi, mākslas vēsturē šo mācību iestādi galvenokārt skata grafisko mākslu kontekstā. Tomēr pēdējā Zīmēšanas un gleznošanas studijas vadītāja Romana Sutas uzstādījums, ko viņš izklāstījis gan mācību programmās, gan savos rakstos, bija daudz plašāks: „Māksla ne tikai mākslai. Māksla dzīvei – tamdēļ audzēkņi zina praktisko darbu metodes un techniku: kokgriezumiem, plakātiem, dekorācijām, logu montāžai, grafikai."

Izglītības programmas „Sarunas muzejā" ietvaros apmeklētājiem tiek piedāvāta lieliska iespēja kopā ar muzeja vadītāju un izstādes kuratori Baibu Vanagu tuvplānā apskatīt pazīstamāko Rīgas Tautas augstskolas Zīmēšanas un gleznošanas studiju beigušo grafiķu stājdarbus, reti eksponētus plakātus, lietišķās grafikas darbus un dažādus materiālus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un citām kolekcijām. Sarunas dalībnieki uzzinās daudz jauna un interesanta par Rīgas kultūras dzīvi 20. gadsimta 20.–30. gados, kā arī atklās sev nozīmīgu mākslinieku daiļradi no neierasta skatpunkta.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Izstāde skatāma līdz 2012. gada 11. martam.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā: http://www.lnmm.lv/lv/sbm/info/visit/exhibition/2011/art-not-just-for-art-s-sake-art-for-life/.

Foto: Rīgas Tautas augstskolas Zīmēšanas un gleznošanas studija. Pirmais no labās – Romans Suta. 20. gs. 30. gadu sākums. Fotogrāfija. SBM kolekcija. Skenējums

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV