Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Horeogrāfa Jāņa Ērgļa deja pārliecinoši uzvar XVI Jaunrades deju konkursā

EasyGet.lv, 31.01.2012. 14:07

28. janvārī Valmierā notika XVI Jaunrades deju konkurss, kurā ar 44 dejām piedalījās 23 skatuvisko deju horeogrāfi. Konkurss ir iespēja redzēt sevis radītās dejas mūžu ne tikai sava kolektīva repertuārā.
Horeogrāfa Jāņa Ērgļa deja pārliecinoši uzvar XVI Jaunrades deju konkursā

Horeogrāfi sacentās divās vecuma grupās, sniedzot vērtējumam ideju, oriģinalitāti, dejas horeogrāfisko formu un māksliniecisko spilgtumu.

Maksimālo punktu skaitu (25 punkti) ieguva Deju svētku virsvadītājs, TDA "Teiksma" mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs Jānis Ērglis ar deju „Kungi mani karā sūta". Otrajā vietā ierindojās Deju svētku virsvadītājas, horeogrāfes, deju kopas „Bramaņi" mākslinieciskās vadītājas Taigas Ludboržas horeogrāfija „Vilks izgāja medībās", savukārt trešo vietu dalīja Jānis Ērglis ar dejām „Jāņu dancis" un „Vai domāji, vai cerēji", un Deju svētku virsvadītājs, TDA „Līgo" vadītājs, horeogrāfs Jānis Purviņš ar „Kura sieva, kura meita", informē KNMC komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika. Jauno autoru grupā ievērību guva JVLMA pirmā kursa students Ēvalds Ābelskalns, RPIVA students Arvils Noviks un JVLMA absolvente Anita Pielēna-Pelēna.

Balvās horeogrāfi un kolektīvi saņēma „Statoil" dāvanu kartes degvielai, ar kuru doties uz citiem deju nozarei svarīgiem pasākumiem. Savukārt "Mamma daba" no "Latvijas valsts mežiem" kolektīviem dos iespēju atpūsties viesu namos "Spāres" un "Ezernieki". Ilggadējie Dziesmu un Deju svētku atbalstītāji "Latvijas dzelzceļš" pasniedza vērtīgas piemiņas veltes konkursa laureātiem.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde piešķīra savu balvu horeogrāfam Agrim Daņiļēvičam par deju „Austras koks": „Deja atšķīrās ar oriģināliem horeogrāfiskiem risinājumiem un dejas koptēlu. Žūrijas plašās diskusijas par Agra Daņiļēviča jaundarbu liecina par horeogrāfa neordinārajiem meklējumiem."

Valmieras Kultūras centra balvu saņēma Jānis Ērglis.

Apbalvotos jaundarbus izdejoja Tautas deju ansambļi "Līgo", "Teiksma" un deju kopa "Bramaņi", savukārt kolektīvi "Rucavietis", „Kande", "Vērgalīte", „Vīmyns" un „Dzirnu senči" konkursā piedalījās pirmo reizi.

Konkursa žūrijas priekšsēdētāja RPIVA profesore, horeogrāfe Rita Spalva šo atzīst par pēdējo gadu mākslinieciski augstvērtīgāko konkursu: „Deju autori ir kļuvuši paškritiskāki un rūpīgāk izvēlas dejas, ko pieteikt konkursam. Gribas akcentēt, piemēram, Taigas Ludboržas horeogrāfiju, kuras kvalitāte šajā konkursā piedzīvojusi jaunu pacēlumu. Būtiski arī, ka jauno horeogrāfu darbi tika vērtēti atsevišķi no pieredzējušajiem autoriem. Tas jaunajiem dod daudz lielāku stimulu."

XVI Jaunrades deju konkursu rīkoja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs (KNMC) sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru.

Konkursa rīkotāji saka paldies Dziesmu svētku procesa atbalstītājiem - VAS „Latvijas dzelzceļš", SIA „Latvija Statoil", A/S „Aldaris" un A/S „Latvijas valsts meži".

Foto (c) Nils Vilnis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV