Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Liepājas muzejs aicina uz Ernas Ošeles atceres pēcpusdienu

EasyGet.lv, 21.02.2012. 09:50

Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos" K.Ukstiņa ielā 7/9, 23. februārī plkst. 15:00 notiks izcilās tekstilmākslinieces Ernas Ošeles piemiņas pēcpusdiena, uz kuru aicināti mākslinieces kolēģi, skolnieki, draugi un viņas mākslas cienītāji, informē muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.
Liepājas muzejs aicina uz Ernas Ošeles atceres pēcpusdienu

Sarīkojumā skanēs mākslinieces iemīļotās mūzikas melodijas, aktieri Ilga Martinsone un Jānis Dreiblats lasīs dzeju no Olafa Gūtmaņa dzejoļu krājuma „Visa laba jāņuzālē", kas ilustrēts ar Ernas Ošeles (1915 – 2005) gobelēnu fotoattēliem.

No 18. janvāra līdz 29. februārim Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 apskatāma Ernas Ošeles darbu izstāde „Atspulgi", kurā izlikti mākslinieces radošā darba dzīves atspulgi - gobelēni, kas darināti no 1985. gada līdz 2005. gadam.

Erna Ošele dzimusi 1915. gada 27. aprīlī toreizējā Liepājas apriņķa Nīcas pagastā. Liepājas Lietišķās Mākslas vidusskolā viņa ar lielu interesi pievēršas latviešu etnogrāfijai. Ošele savulaik pati atzinusi, ka šī interese lielā mērā veidojusies tādu personību ietekmē kā Hermanis Aplociņš un Jānis Sudmalis.

Interese par latviešu etnogrāfiju ir Ernas Ošeles mūža caurviju motīvs. To viņa apliecinājusi gan veidojot savus radošos darbus tekstilmākslā, gan etnogrāfiskajos pētījumos apbraukājot Latvijas novadus, gan nodibinot Tautas lietišķās mākslas studiju „Kursa".

Erna Ošele strādājusi par rokdarbu skolotāju Liepājas komercskolā un Priekules tautskolā. 1945. gadā jau kā pedagoģe atgriezusies Liepājas mākslas vidusskolā, kur pedagoga pienākumus veikusi līdz pat 1991. gadam. 1959. gadā uzņemta Latvijas (tolaik- Latvijas PSR) Mākslinieku savienībā. Liels Ernas Ošeles nopelns ir tas, ka jau 1960. gadā sāk darboties šīs savienības Liepājas nodaļa. Māksliniece to vadīja ar lielu entuziasmu un daudz darba ieguldīja Liepājas mākslas dzīves un Liepājas mākslinieku radošo aktivitāšu attīstīšanā.

Rosīgi strādājot, Erna Ošele sagaidīja savu deviņdesmito jubileju 2005. gada pavasarī. Cienījamais vecums nebija par šķērsli radošajām aktivitātēm un sabiedriskajai darbībai. Viņai tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Tuvojās Latvijas valsts jubileja un lielā apbalvojuma saņemšanas brīdis. Liktenis bija lēmis citādi. Mākslinieces veselība, kas bija gana stipra vēl sagaidot lielo jubileju un arī pēc tās, pēkšņi pievīla. 2005. gada oktobrī Erna Ošele devās mūžības ceļos.

Augsto apbalvojumu viņai tomēr piešķīra. Kaut arī pēc nāves. Uz Rīgu devās mākslinieces radiniece, lai no toreizējās valsts prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas rokām saņemtu ordeni – pēdējo akcentu tajā daudzkrāsainajā dzīparu rakstā, kas saucas Ernas Ošeles mūžs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV