Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

VEF Kultūras pils ansambļa "Rīgas pantomīma" izrāde

EasyGet.lv, 02.03.2012. 12:39

VEF Kultūras pils ansamblis "Rīgas pantomīma" ar īpašu iestudējumu "Daudz laimes dzimšanas dienā, režisor!" 3. martā plkst.19.00 VEF Kultūras pilī, Ropažu ielā 2, sveiks savu māksliniecisko vadītāju Robertu Ligeru dzimšanas dienā, informē VEF Kultūras pils mākslinieciskajā nodaļā.

Jau gadiem ir iedibināta tradīcija ar īpašām izrādēm uzstāsies 3. martā un 19. novembrī, kas attiecīgi ir režisora un ansambļa dzimšanas dienas. Šogad 3. marta izrāde būs kā ansambļa dalībnieku īpašs veltījums savam režisoram, kas pantomīmai kā mākslas žanram atdevis visu savu radošo mūžu. Jo tās ir nešķiramas un reizē unikālas vērtības – Roberts Ligers un Rīgas Pantomīma - cilvēks un viņa mūža darbs - mūža darbs, kas vienlaicīgi ir nozīmīgs, nenovērtējams ieguldījums, gan cilvēka individuālajā liktenī, gan kolektīva, gan tautas un valsts kopējā kultūras mantojumā.

Biļetes uz izrādi nopērkamas VEF Kultūras pilī. Biļešu cena - Ls 2,-

Ansambļa "Rīgas pantomīma" darbības laikā (no 1956.gada) ir nomainījušās nu jau vairāk nekā septiņas paaudzes, no kuru vidus izauguši ievērojami Latvijas teātra un mākslas, kultūras, sabiedriskie darbinieki un biznesa pārstāvji.

Roberts Ligers ansambļa mākslinieciski idejisko ievirzi balstījis Latvijas Dailes teātra radītāja, režisora Eduarda Smiļģa pamatvērtībās - skaidrībā, kaislībā un vienkāršībā. "Rīgas pantomīma" aktiera - mīma virsuzdevums ir kustību un jūtu ekspresija. Tas sasniedzams pārvaldot visas cilvēka ķermeņa tehniskās iespējas, lai varētu brīvi, radoši pakļauties jūtu ekspersijai. Bez tā ikviens mīms pārvēršas vienkāršā marionetē.

"Rīgas pantomīma" vienmēr kopusi savu stilu, kas reprezentējies gan lielajās filozofiskajās oriģinālizrādēs: "Ceļš", "Histrionu mistērija", "Simfonija", "Kurpe", "Quo vadis", "Naktī tapa gaisma" , "Smaids" u.c., gan tautai tuvās nacionālās pantomīmās: "Ak, tu mana, Tēvuzeme", "Maize" u.c., kuras visas pakļautas domas, mūzikas, krāsu, rekvizītu un gaismu simbolikai.

Ansamblis ar panākumiem ir piedalījusies daudzos festivālos gan Latvijā, gan ārzemēs - Vācijā, Somijā, Francijā, Austrijā, ASV, Beļģijā, Holandē, Krievijā, Polijā, Igaunijā, Lietuvā, Spānijā u.c.

Ansambļa "Rīgas pantomīma" un režisora Roberta Ligera nozīmīgumu un unikalitāti Latvijas kultūrā apliecina arī ietveršana Latvijas Kultūras kanonā, kas definēts kā izcilāko un ievērojamāko mākslas darbu un kultūras vērtību kopums, kas atspoguļo mūsu nācijas sasniegumus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV