Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Filmas "Pļauja" apskats

Nils Auziņš, 15.05.2007. 09:00 | komentāri (1)

Šausmu filmas ir specifisks kino novirziens un šo filmu mērķauditorija arī noteikti ir ar īpašām vajadzībām. Šādu produktu ražotājiem vaiga sviedros ir jānopūlas, lai patērētājs justos apmierināts, kas šajā gadījumā nozīmē nobijies. Mērķim netiek žēlots ne kečups, ne grima tonnas.
Filmas "Pļauja" apskats
Tā kā šis kino paveids eksistē jau krietni sen, tad ir liels risks, ka skatītāju vairāk nevar tik viegli uzbudināt ar kečupa plūdiem un draudīgu fona mūziku. Tik tiešām, lai cik ekstrēma būtu kārtējā šausmene, tomēr pienāk brīdis, kad ir sasniegts punkts kad tālāk vairs nav kur iet un it kā vajadzētu izdomāt kaut ko komplicētāku par ierastajiem asins plūdiem. Bet acīmredzot, iestaigātās taciņās reti kad gribas mainīt pret kaut ko grūtāk izbrienamu un šausmu filmas, kas parādās apritē neizceļas ar neko jaunu. Atkal atgriežamies pie kečupa, skan draudīgā fona mūzika, kāds problēmas risina ņemot rokās motorzāģi un ļaujot vaļu instinktiem un tādā garā.

Manuprāt, ir vajadzīgas lielas pašsuģestijas spējas, lai baidītos no šausmu filmām. Ja vēl iedomājas kā tā vai cita aina varētu būt bijusi uzņemta, tad paliek pavisam smieklīgi. Ir jau grūti pakļaut emocijas prātam, bet nereti liekas, ka automātiski reaģēt uz visu ko pasviež kārtējais filmas autors arī nav īsti pareizi. Vēl jo vairāk ja piedāvātais ir atražojums, kas cenšas "uzvārīties" uz tādu klasisku šausmu filmu rēķina kā "The Exorcist" vai "The Omen". Atkal uznāk sajūta, ka tas, kurš kārtējo reizi citē, nemāk pat īsti lasīt. Un ja vēl ir zināms, ka filmas autori ir tie paši gaišie prāti, kas sagudroja House Of Wax šausmīgi nešausmīgo šausmu filmu, tad diagnoze jau gandrīz varētu būt gatava.

Lūk, ko īsi summējot kopā, šoreiz baidīšanās aktam piedāvā filmas "Pļauja" slinkie veidotāji. Ēdienkartē ir divkārtējā Oskara balvas ieguvēja Hilary Swank, kura spēlē galveno lomu šajā reliģiski okultajā šausmu stāstā. Viņas attēlotā varone ir profesore, kas pret reliģijas fenomeniem izturas diezgan skeptiski. Kad kādā pasaules nostūrī norisinās parādības, ko vietējie nelgas dēvē par mistiku, ierodas profesore un ilgi nedomājot noraksta visu jezgu uz toksisko atkritumu rēķina. Tomēr viss ir daudz nopietnāk, jo šī teorija sāk ļodzīties, nākas vien pieņemt, ka te darīšanas ar reliģiskiem spēkiem. Tā nu topiņā iespīlētajai Svankai un viņas brašajam pāriniekam nākas visu šo putru izstrēbt neviebjoties.

Patiešām, ir jābūt pamatīgi noskaņotam baidīties vai arī Hilarijas fanu kluba biedram, lai spētu reaģēt uz visiem vecajiem jau līdz nelabumam atspēlētajiem trikiem - asiņu strūklām, negaidītajiem trokšņiem, realitātes un sapņu rēgiem, zibens šautrām, dzīvnieku uzbrukumiem un tā joprojām un bezgala. Lieki piebilst, ka viss pašķidrais stāstiņš neved nekur un nākas filmu neveikli beigt ar sprādzieniem un uguns jūru. Bum! Ejiet tagad mājas. The End.

Šīs filmas sakarā nākas aizdomāties par to, kāpēc kaut kas tāds notiek. Vai tiešām veidotāji ir tik sasodīti slinki, aprobežoti un radošās dzirksts apdalīti, lai nevarētu kaut mazliet pacensties. Var jau būt, ka tirgus stratēģija ir skatītāju piesaistīšana citējot jau pazīstamo un jāpiebilst, ka tas arī darbojas, ja papēta kases ieņēmumu statistiku (nez vai tā vienmēr ir patiesa?) Tomēr, lai arī cik nievājoša attieksme varētu būt pret "vidējo skatītāju" kurš ņem pretī ko tam dod, diez vai vienu un to pašu varēs pārdot mūžīgi. Ja nu vienīgi klusi un nemanāmi planētu ir pārņēmusi kāda citplanētiešu civilizācija, kas daļai skatītāju liek reaģēt kā labi noregulētiem mehānismiem. Kā Pavlova sunim, pazibini tādam gaismas slēdzi un siekala jau tek līdz zemei. Tas ir daudz šausmīgāk par sarkano krāsu uz balta fona, kukaiņu tuvplāniem un citiem trikiem.

Lomās: Hilary Swank, David Morrissey, Edris Elba, Stephen Rea, William Ragsdale,  John McConnell,  David Jensen,  Andrea Frankle 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV