Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Pavasara ziedi sieviešu dienai veltītajās apsveikuma kartiņās

EasyGet.lv, 06.03.2012. 17:08 | komentāri (1)

No 8. marta Liepājas muzeja ekspozīcijas „Liepāja okupāciju režīmos" telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 skatāma Starptautiskajai sieviešu dienai veltīta apsveikuma kartiņu izstāde „Ai, sieviete, tu visu, visu vari, Tu dāvā sauli, dāvā pavasari!", informē Liepājas muzeja direktores vietniece krājuma darbā Ilze Dobele. Izstādē skatāmas padomju laika apsveikuma kartiņas, ko muzejam dāvinājušas Irina Tīre un Aina Zīverte, kā arī kartiņas no Guntas Timbras privātkolekcijas.
Pavasara ziedi sieviešu dienai veltītajās apsveikuma kartiņās

8. marts jeb Starptautiskā sieviešu diena agrāk bija plaši svinēti un daudzu iemīļoti svētki. Lai gan tās sākumi meklējami cīņā par sieviešu tiesībām, apsveikuma kartiņās nav gandrīz nekā no ideoloģijas. Tās ir košas, greznotas ar ziediem un pilnas ar gaišiem vēlējumiem. Senākā no izstādē redzamajām kartiņām dāvināta 1956. gadā, taču plašāks apsveikumu klāsts nāk no 60.gadiem. Jaunākā kartiņa iespiesta 1990. gadā.

Lai gan kartiņas izstādē kārtotas pa desmitgadēm, tās ir maz mainījušās. Ar laiku apsveikumus veidojuši citi mākslinieki, augusi fotogrāfiju kvalitāte, bet nemainīgi palikuši galvenie motīvi. Visvairāk sievietes ir sveiktas ar ziediem. Uz kartiņām redzami visdažādākie pavasara ziedi: krokusi, narcises, tulpes, neaizmirstulītes, vizbulītes utt.

Sākot ar 70. gadiem kopā ar citiem ziediem uz kartiņām parādījās Latvijai neraksturīgās dzeltenās mimozas. Rožu ir tikpat daudz, cik pavasara ziedu. Uz apsveikumiem redzamas arī maijpuķītes, neļķes u.c. puķes. Ziedus zīmēja un stilizēja, tos fotografēja gan tuvplānā, gan kompozīcijās, reizēm kombinējot ar ainavām.

1976. gadā stilizētu rožu pušķis apsiets ar lentu Padomju Latvijas karoga krāsās, bet tā arī ir vienīgā, grūti pamanāmā norāde uz politiku. Retāk uz kartiņām tiek attēloti arī vispārināti sieviešu tēli vai bērni ar ziediem rokās.

Vairums izstādē redzamo apsveikuma kartiņu iespiestas Latvijā, taču atsevišķas sūtītas arī no Igaunijas, Ukrainas un Krievijas.

Izstāde Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 skatāma no 8. marta līdz 31. martam katru dienu no plkst. 10 līdz 18. Ieeja - bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV