Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rīgas muzeji aicina doties interaktīvā pastaigā pa Rīgu „Piecas B.U.Č.A.S."

EasyGet.lv, 23.04.2012. 14:59

Sestdien, 28. aprīlī, Mākslas dienu laikā, četri muzeji – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs un Jāņa Akuratera muzejs – aicina doties interaktīvā pastaigā pa Rīgu „Piecas B.U.Č.A.S.", informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva. Akcijas sākums plkst. 12.00.
Rīgas muzeji aicina doties interaktīvā pastaigā pa Rīgu „Piecas B.U.Č.A.S."

Pasākuma nosaukumā ietverto abreviatūru BUČAS veido akcijā iesaistīto muzeju bijušo slaveno saimnieku uzvārdu pirmie burti: Beļcova, Upīts, Čaks, Akuraters, Suta. Un šīs spožās personības ir arī pasākumu centrā katrā no akcijas norises vietām.

Akcija-ceļojums „Piecas B.U.Č.A.S." ir turpinājums jau piecos gados notikušajām akcijām „ČAU ziema!" (2008. gada Ziemassvētku gaidīšanas laikā) un „ČAU bohēma!" (2009. un 2010. gada aprīlī Mākslas dienu laikā), kuru īstenošanā apvienojās trīs Latvijas memoriālie muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs, Jāņa Akuratera muzejs un Andreja Upīša memoriālais muzejs. Arī toreiz akciju nosaukumos no itāļiem aizgūtais sasveicināšanās vārds tika veidots no rakstnieku uzvārdu (Čaks, Akuraters, Upīts) pirmajiem burtiem. Pagājušajā gadā trim sadarbības partneriem pievienojās Latvijas jaunākais personībām veltītais muzejs – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, un notika pasākums „Bohēmas B.U.Č.A.S.". Kopš tā laika akcijas nosaukumā ir vārds B.U.Č.A.S.

Šogad akcijas uzmanības centrā ir piecas personības (Aleksandra Beļcova, Andrejs Upīts, Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters, Romans Suta) un skaitlis „pieci". Pasākuma norises un noskaņas iedvesmas avots ir Jāņa Akuratera dzejolis „Ir vieglprātība dievišķīgā / Tik vienīgā virs zemes vairs...".

Akcijas-ceļojuma „Piecas B.U.Č.A.S." piecās pieturvietās par dzejnieku, rakstnieku un mākslinieku mīlas spēlēm un bohēmas notikumiem stāstīs muzeju darbinieces un aktieris Egils Melbārdis.

Akcijas un ceļojuma sākums ir Aleksandra Čaka muzejā (Lāčplēša ielā 48/50 – 14) plkst.12.00 ar pasākumu „Piecas savādības Aleksandra Čaka dzīvē". Ir tikai daži dzejnieki latviešu literatūrā, par kuriem mēs vairāk zinām leģendas un mazāk patiesības. Gan paši autori, gan viņu līdzgaitnieki ir piestrādājuši, lai tauta par viņiem runātu un ilgi pēc nāves par viņiem interesētos. Aleksandrs Čaks ir viens no tiem.

Dzejnieka neilgajā mūžā ir bijušas vairākas savādības, par kurām vēl joprojām cilvēki atceras. Literatūrzinātnieki ar visu nezināmo jautājumu atšķetināšanu nav tikuši galā. Nelielas savādības krāšņo cilvēku, padara viņu nedaudz noslēpumainu un ziņkāri izraisošu, tādēļ arī par Čaku līdz pat mūsdienām klīst leģendas, kurām nav iespējams noteikt ticamības pakāpi. Par piecām savādībām saistībā ar Aleksandra Čaka dzīvi runāsim pasākumā.

Tālāk ceļojums turpināsies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26), kur plkst. 13.00 dalībniekus sagaidīs „Piecas mākslinieku bučas" jeb pieci brīnišķīgi, mazāk zināmi abu mākslinieku radīti darbi, caur kuru iepazīšanu apmeklētāji uzzinās ko vairāk arī par Aleksandras un Romana mīlas stāstu un tā trīsstūriem vai pat četrstūriem, ballēšanos starpkaru laika Latvijā, bohēmiskajiem ārvalstu ceļojumiem un citām interesantām lietām.

Akcijas tālākais ceļš vedīs uz Andreja Upīša memoriālo muzeju (Brīvības ielā 38 – 4), kur 13.45 notiks pasākums „Martas piecas grāmatas jeb jaunkundze no Zaļās skolas". Pirms 35 gadiem Andreja Upīša muzejs dāvinājumā no skolotājas Olgas Ziemeles saņēma piecas skaisti iesietas grāmatas vācu valodā, kuras viņa bija atradusi skolas pagalmā, makulatūras kaudzē. Grāmatu titullapā bija iespiesti ovāli zīmodziņi, kas norādīja īpašnieka vārdu „Marta Rink", bet izdevumu lapās – piezīmes un pasvītrojumi. Kas bija Marta Rink? Pirms 110 gadiem, „Pēterburgas Avīžu" Literāriskajā pielikumā 1902. gada 13. aprīlī publicēts Andreja Upīša dzejolis „Pavasara dziesmas", Martai Rink jaunkundzei dāvinātas. Šis dzejojums nav atrodams A. Upīša vienīgajā dzejoļu krājumā „Mazas dramas", kas izdots 1911. gadā. Kāpēc? Par to būs iespēja uzzināt pasākumā.

Kā ceļojuma „sānsolis" ir iecerēts bijušā Benjāmiņu nama apmeklējums ar stāstu „Pieci stāvi un krogs" plkst. 14.30.

Ar speciāli akcijai iznomātu autobusu notiks brauciens uz ceļojuma „Piecas B.U.Č.A.S." noslēguma vietu – Jāņa Akuratera muzeju (O. Vācieša ielā 6a), kur plkst. 15.30 tiks lasīti „Pieci grāmatu skapja stāsti par draudzību, mīlestību un dievišķīgo vieglprātību". Apmeklētājiem būs iespēja uzzināt nostāstus, kas saistīti ar piecām grāmatām Jāņa Akuratera bibliotēkā, kā arī ar dažiem muzeja jaunieguvumiem, kuri leģendas turpina un papildina – Neatrastā un Tanheizers, Elfrīda Dišlere un Zemes zīmes, Skūpsts un Les Paradis artificiels, Dzejas princis un mirusī vasara, kā arī kāds dzejoļu krājums „PIECI".

Akcijas apmeklētājiem ieeja muzejos bez maksas.

Akcija norisināsies ar Rīgas domes, Rakstnieku muzeju biedrības „Pils", Jacob's Creek (www.jacobscreek.lv), „Kafijas Draugs" (www.kafijasdraugs.lv) laipnu atbalstu.

Akcijas programma:
plkst. 12.00 „Piecas savādības Aleksandra Čaka dzīvē"
Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14)
plkst. 13.00 „Piecas mākslinieku bučas"
Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26)
plkst. 13.45 „Martas piecas grāmatas jeb jaunkundze no Zaļās skolas"
Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38, dz. 4)
plkst. 14.30 „Pieci stāvi un krogs"
„ceļojuma sānsolis" – bijušā Benjamiņu nama apmeklējums
plkst. 15.30 „Pieci grāmatu skapja stāsti par draudzību, mīlestību un
dievišķīgo vieglprātību"
Jāņa Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a)

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV