Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Sākas 60.Kannu kinofestivāls

LETA, 16.05.2007. 08:25

Sākas gadskārtējais Kannu kinofestivāls, kas šogad notiek 60.reizi un kas piedāvās ielūkoties jaunākajās kino tendencēs.
Sākas 60.Kannu kinofestivāls
Festivālā par galveno balvu "Palme d'Or" ("Zelta palmas zaru") sacentīsies 13 režisori, kas konkursa programmā ar savām filmām piedalīsies pirmo reizi.

Kā pavēstīja festivāla prezidents Žils Žakobs, šī gada konkursa programmas atlases mērķis bijis "savienot mantojumu ar mūsdienīgumu, izcilus vārdus ar jauniem iesācējiem".

Pasaules prestižākajā kinofestivālā šogad debitēs populārais turku izcelsmes vācu režisors Fatihs Akins, kura filma "Gegen die Wand" demonstrēta arī Latvijā "Arsenālā" un īsfilma "Die alten bösen Lieder" projekta "Visions of Europe" laikā, kurā ietilpa arī Lailas Pakalniņas īsfilma, tika demonstrēta kinoteātrī "Kinogalerija". Akins Kannās piedāvās savu jauno filmu "Auf der anderen Seite".

Konkursā piedalīsies arī amerikāņu režisors Deivids Finčers ar savu trilleri "Zodiac" un trīs franču kino veidotāji, ieskaitot provokatīvo režisori Katrīnu Breijā ar filmu "Une Vieille Maitresse". Breijā pagājušajā gadā ar divām filmām piedalījās festivālā "Baltijas pērle" "nakts programmā" un vadīja meistarklasi "Seksa režija".

Viņi sacentīsies ar dažiem režisoriem, kā amerikāņiem Kventinu Tarantīno un Ītenu un Džoelu Koeniem, Bosnijā dzimušo Emiru Kusturicu, kā arī ar Honkongas kino talantu Vonu Karvai, kura filma "My Blueberry Nights" atklās festivālu.

Tarantino, kurš 1994.gadā ieguva "Zelta palmas zaru" par filmu "Pulp Fiction" ("Lubene"), festivāla žūrijai piedāvās savu jauno filmu "Death Proof". Tā ir tāda paša nosaukuma filmas, kas šī gada sākumā uz ekrāniem iznāca kā daļa no "dubultfilmas" "Grindhouse", pārstrādāta versija.

Divkārtējais festivāla galvenās balvas ieguvējs Kusturica izrādīs savu filmu "Promise Me This", savukārt brāļi Koeni atgriežas festivālā ar trilleri "No Country for Old Men", kurā galvenās lomas atveido aktieri Tomijs Lī Džonss un Vudijs Harelsons.

Galveno lomu filmā "My Blueberry Nights", kuras režisors Vons Karvais "Zelta palmas zaru" ieguva 2000.gadā par filmu "In the Mood for Love", atveido britu siržu lauzējs Džūda Lovs.

Savukārt paredzams, ka no franču filmām vislielāko uzmanību piesaistīs Breijā filma. 58 gadus vecā režisore Francijā kļuva slavena ar divām filmām - "Romance", kurā galvenajā lomā filmējies pornofilmu aktieris Roko Sifredi, un pat vēl vairāk skandalozo "Baise-Moi".

Piedevām festivāla konkursa programmā piedalīsies irāņu komiksu māksliniece Marjane Strapi ar sava kritiķu izslavētā komiksa-romāna "Persepolis" ekranizāciju animācijas filmas formā. Šīs filmas tapšanā piedalījies arī jaunais franču režisors Vinsents Parono.

Šī filma, kuru salīdzina ar Arta Spegelmana komiksu "Maus", ir jautrs un aizkustinošs autobiogrāfisks stāsts par bērnību un pusaudža gadiem Irānā Islāma revolūcijas laikā.

Žūriju, kas lems par "Zelta palmas zara" piešķiršanu un citu balvu saņēmējiem - labāko režisoru, labākajiem aktieriem -, vada britu režisors Stīvens Frīrss. Vēl žūrijā ietilpst leģendārais franču aktieris Mišels Pikolī un 2006.gada Nobela prēmijas literatūrā laureāts turku rakstnieks Orhans Pamuks.

Šī gada festivālā, kas norisināsies no 16.maija līdz 27.maijam, notiks amerikāņu režisora Stīvena Soderberga jaunās filmas "Ocean's Thirteen", kurā galvenās lomas atveido Džordžs Klūnijs un Breds Pits, pasaules pirmizrāde, kā arī tiks demonstrēta skandalozā kino dokumentālista Maikla Mūra jaunā filma "Sicko". Mūra ASV prezidenta Džordža Buša kritika - filma "Fahrenheit 9/11" - atnesa viņam "Zelta palmas zaru" 2004.gadā.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV