Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Tautas apģērbs un mode ceļo laikā no 11.gs. līdz 21.gs.

EasyGet.lv, 02.05.2012. 11:18

Jau no aprīļa vidus ir atvērta un līdz 12.maijam Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē), sadarbībā ar Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju, skatāma ceļojošā izstāde „Tautas apģērbs un mode...", kas paver iespēju smalki izpētīt apģērba attīstību no 11.gs. līdz mūsdienām, un jau tagad tā ir guvusi apmeklētājiem atzinību, kā informatīvi ļoti bagāta un interesantiem eksponātiem piepildīta izstāde.
Tautas apģērbs un mode ceļo laikā no 11.gs. līdz 21.gs.

11.maijā plkst. 11:00 muzejs aicina uz tikšanos ar izstādes autori - pētnieci Aneti Karlsoni, kura ir vākusi, pētījusi un apkopojusi materiālus izstādei, bet izstādi veidojušas Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja speciālistes Inese Jakobi un Laima Garā.

Izstādi papildina apģērbi, rotas un aksesuāri no Latgales Kultūrvēstures muzeja krājuma un etnogrāfiskā ansambļa „Rikava" tērpi.

"Personīgi mani, ienākot šajā izstādē, visvairāk piesaista tieši eksponētie apģērbi – gan viduslaiku apģērbs un 19. gs. „turnīra" stila tērps no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma, gan 20. gs. 50. gadu melnās vakarkleitas, aksesuāri u.c. no Latgales Kultūrvēstures muzeja krājuma.

Un nevilšus pieķeru sevi pie domas, ka esmu sākusi uzburt sev acu priekšā gandrīz reālu ainu – skaista un smalka kundzīte, tērpusies melnā, gaisīgā kleitā, kurai piesprausta krāšņa broša, melnās samta kurpēs tikko atgriezusies mājās no teātra. Sieviete ienāk istabā, noliek cepuri, smalko šalli, no rokām izslīd somiņa un tai līdzi biļete no koncerta... Pēc brīža istabā no ceļojuma ierodas arī vīrietis, kurš izskatā līdzinās manam vectēvam jaunībā – ar mīlestības pilnām acīm meklē savu mīļoto, steidzīgi noliek koferi, uz spoguļa atstāj no kabatas izņemto laikrādi un..." stāsta izstādes apmeklētāja. Stāsts katram var turpināties citādi.

Izstāde atvērta: Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00. Sestdien – 10:00-16:00. Svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa: skolēniem un studentiem Ls 0,20; pieaugušajiem Ls 0,40; pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

Foto: Vēlā dzelzs laikmeta – agro viduslaiku latgaļu un sēļu (vidusslāņa) sieviešu un vīriešu goda apģērbs no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma. Foto (c) A.Bondarenko

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV