Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Dzintara Soduma 90. jubilejas ieskaņa

EasyGet.lv, 02.05.2012. 15:06

9. maijā plkst. 17.00 Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas aulā notiks sarīkojums, lai atzīmētu izcilā latviešu rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma 90. jubileju un informētu par topošo izstādi „Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums" Bastejkalnā, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā un „Capital" salonā, informē Liene Jakovļeva.

Dzintara Soduma (1922 – 2008) kalpošana latviešu valodai noslēdzās dzimtenē 2008. gadā, kur viņš pavadīja savas dzīves divus pēdējos, laimīgākos gadus, atgriezies pēc vairāk kā 60 gadu prombūtnes. Ar domubiedru un draugu palīdzību viņš pabeidza pēdējo romānu „Viņpuse", kā arī savu mūža darbu - Džeimsa Džoisa romāna „Uliss" tulkojumu latviešu valodā.

Šogad, Dzintara Soduma 90. gadskārtas zīmē, tiks atvērtas viņa dārgumu lādes - grāmatā iznāks „Ulisa" tulkojums (izdevniecība „Liepnieks un Rītups"), kura māksliniecisko ietērpu veido Ilmārs Blumbergs, bet 16. jūnijā, starptautiskajā Blūmdienā, Bastejkalnā, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas muzeja telpās un „Capital" salonā tiks atklāta pilsētvides izstāde „Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums", kurā atraktīvā veidā tiks izstādīts Dzintara Soduma mantojums.

9. maijā plkst. 17.00 Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas aulā notiks lielo notikumu ieskaņas sarīkojums. Tajā piedalīsies aktieri Baiba Broka un Gundars Āboliņš, Latvijas Nacionālās operas solists Armands Siliņš, pianists Mārtiņš Zilberts un izstādes „Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums" autori. Pasākumu vadīs rakstniece Nora Ikstena un Gundega Blumberga.

Izstādes „Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums" idejas autore ir rakstniece Nora Ikstena, dizaina koncepciju izstrādā kuratore Ieva Zībārte, arhitekte Brigita Bula, urbāniste Evelīna Ozola un grafikas dizainers Edgars Zvirgzdiņš. Izstādē piedalās arī videomākslinieks Roberts Rubīns. Projektu producē Indra Rubene un Kultūras un izklaides aģentūra „Četras saules".

Projekta patrons ir Valērijs Belokoņs, to finansē Baltic International Bank.

Projekta sadarbības partneri ir Rīgas dome, Īrijas Republikas vēstniecība Latvijā, Ikšķiles dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, filmu studija Deviņi, uzņēmumi „Krāsu serviss" un „Capital".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV