Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Liepājā atklās izstāde, kas "raugās debesīs"

EasyGet.lv, 08.05.2012. 11:33

Izstādi „Suitu lūgsna" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu izveidojis Liepājas muzejs Liepājas mākslas vidusskolas izstāžu zālē „Starp ezeru un jūru", informē Liepājas muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja Uļa Gintnere. Izstādes atklāšana notiks 10. maijā pulksten 17.
Liepājā atklās izstāde, kas "raugās debesīs"

Alsunga, Gudenieki, Jūrkalne. Tur līdz šodienai ar krustu tornī vai torņos par sevi liecina katoļu dievnami. Senākais – Alsungas Sv. Miķeļa, tad Jūrkalnes Sv. Jāzepa un jaunākais brālis – Sv. Jāņa Kristītāja dievnams Gudeniekos. Pabeigts celt 1947. gadā. Baznīcas var būt celtnes. Jeb arhitektūras pieminekļi. Bet tās spēj arī elpot līdz ar ļaudīm, kas tajās ir ik svētdienu. Un vēl citas dienas. Tādas ir šīs trīs baznīcas. Dzīvas. Ar priestera celebrētām Sv. Misēm jeb dievkalpojumiem, ar baznīcēnu lūgšanām, dziedājumiem, grēksūdzēm. Tādi ir dzīvi dievnami. Šo trīs – Alsungas, Gudenieku un Jūrkalnes draudžu prāvests ir priesteris Andris Vasiļevskis. „Visi suiti tagad mani" – viņš saka. „Mani" – tā ir smaga un arī priecīga nasta. Suiti – katoļu sala Kurzemē. To 17. gs. radīja Alsungas novada īpašnieks Ulrihs fon Šverins. Uz stipra pamata. Jo pastāv vēl tagad. Savu katolisko būtību turot kā vislielāko vērtību, arī tautas ikdienā tur saglabājies daudz kas no senatnes. Tāpēc suitu kultūrtelpa iekļauta UNESCO Pasaules nemateriālās kultūras mantojumā.

Izstādes „Suitu lūgsna" mērķis ir vizualizēt nemateriālās kultūras izpausmju priekšmetisko mantojumu, atspoguļojot tradicionālās tautas kultūras elementu un kristietības harmonisku līdzāspastāvēšanu.

Tā ir veidota kā pakāpieni: saredzēt to, ko acis tver. Sadzirdēt, ko ausis sadzird. Sajust to, kas iekrīt dvēselē.

Saredzēšana. Suitu tautastērpi. Katoliskās baznīcas vērtības: liturģiskie tērpi un baznīcas liturģijā lietoti priekšmeti, pat no 18. gs.

Sadzirdēšana. Suitu sievu dziedājumi Sv. Miķeļa Alsungas baznīcā un zem septiņdesmit gadus senās liepas, lietū un krusā, maija dziedājumos pie Silenieku krusta. Īpaši izstādei iedziedāti.

Sajušana. Tas gan katra paša ziņā, kas izstādi nolēmis apskatīt.

Izstādes dvēsele izlasīta alsundznieka priestera Pētera Upenieka (1906 – 1972) atmiņu stāstā „Balandnieki", kurā viņš pats ir gan stāstītājs, gan zēns, par kura ģimenes un paša dzīvi lasāms vairāk nekā 700 lappušu biezajā grāmatā.

Veikuma nesēji: priesteris Andris Vasiļevskis, priesteris Gatis Mārtiņš Bezdelīga, fotoreportieris no 2009. līdz 2012. gadam Jānis Gintners. Izstādes kuratore – Uļa Gintnere.

Izstāde „Suitu lūgsna" Liepājas mākslas vidusskolas zālē „Starp ezeru un jūru", Alejas ielā 18, skatāma no 10. maija līdz 10. jūnijam katru dienu no plkst. 10 līdz 18. Ieeja - bez maksas.

Foto (c) Jānis Gintners

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV