Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Deju kolektīvs „Vēja zirdziņš" svin 20 gadu jubileju

EasyGet.lv, 14.05.2012. 10:13

Lielākais Jelgavas bērnu un jauniešu deju kolektīvs (BJDK) „Vēja zirdziņš" šonedēļ svin divdesmito dzimšanas dienu. Svinības sāksies jau šodien, 14. maijā, pulksten 14, kad Jelgavas kultūras namā svinīgi tiks atklāta „Vēja zirdziņa" bagātīgo tautas tērpu un spilgtāko kolektīva darbības foto mirkļu izstāde, informē deju kolektīva pārstāvji.
Deju kolektīvs „Vēja zirdziņš" svin 20 gadu jubileju

Nopietnās jubilejas gaviļnieki divdesmito sezonu septembrī sāka ar neparastu satikšanos, veidojot „Mīlestības jostu" ap savām otrajām mājām, pilsētas kultūras namu, tā apliecinot savu draudzību un piederību pilsētai. Visas sezonas garumā dejotāji un viņu ģimenes veica īpašu labo darbu aktivitāti - katra mēneša 20. datumā iepriecinot, palīdzot un atbalstot - kolektīvs rīkojis Donoru dienu; lasījis zīles Tērvetes Dabas parka iemītniekiem; sagādājis dāvanas Jelgavas dzīvnieku patversmes dzīvniekiem; rādījis labdarības koncertu „Pasaka pasakā"; palīdzējis dejotāja māsai, vācot ziedojumus viņas rehabilitācijai „Vaivaros"'; sarūpējot dažādas dāvanas, iepriecinājis ģimeni, kurā vectētiņš viens audzina četrus mazbērnus; pašu rokām darinājis putnu būrīšus un aktīvi talkojis „Lielajā talkā". Šomēnēs dejotāji priecēs skatītājus un viesus ar vērienīgiem jubilejas koncertiem „Vēja zirdziņam 20!".

Koncerti Jelgavas kultūras namā notiks 18. maijā pulksten 18 un 19. maijā pulksten 17. Kolektīva dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja Alda Skrastiņa: „Gatavošanās lielajam notikumam pagāja radoši un intensīvi, aktīvi iesaistoties ikvienam kolektīva dalībniekam. Koncerta pirmajā daļā izdojosim iecienītākās latviešu tautas un skatuviskās dejas, kas „Vēja zirdziņā" dejotas kopš tā dibināšanas brīža. Savukārt koncerta otrā daļā būs mūsu dāvana draugiem un viesiem – tā būs pirmizrāde uzvedumam „Koklētājs Samtabikse"!" A.Skrastiņa atklāj: „Pēc E.Ādamsona poēmas motīviem, uzveduma libretu veidojusi Dzintra Ķezbere, bet oriģinālmūziku radījusi Biruta Deruma. Ar lielu entuziasmu un pašatdevi „Vēja zirdziņa" dejotāji centīsies izdejot Montas Vanderes horeogrāfijā iedzīvinātos tēlus." Svētku reizē īpaši domāts arī par skatītājiem: „Leijerkastnieka spēlētas mūzikas pavadībā, būs vienreizēja iespēja izkalt īpašu „Vēja zirdziņa" monētu!" „Pēc koncerta noteikti skaļi svinēsim savu dzimašanas dienu, ejot rotaļās, dejojot un pūšot svecītes „Vēja zirdziņa" kliņģerī! To pirms diviem gadiem pēc īpašas receptes pagatavojis Jelgavā zināms ēdināšanas uzņēmums." stāsta A.Skrastiņa.

Jelgavas bērnu un jauniešu deju kolektīvs „Vēja zirdziņš" dibināts 1992. gadā. Kolektīva mākslinieciskā vadītāja un dibinātāja ir Alda Skrastiņa (deju skolotāja, horeogrāfe, Latvijas Mūzikas akadēmijas absolvente, RPIVA maģistra grāds dejas pedagoģijā). Grupu nosaukumi, piešķirot tām krāsas, ir viena no A.Skrastiņas radošajām izpausmēm. Sākotnēji kolektīva sastāvā bija tikai divas grupas - zaļā un sarkanā, bet šobrīd „Vēja zirdziņā" dejo 215 bērnu septiņās grupās vecumā no 3 – 18 gadiem. Dejotprasmi palīdz apgūt repetitore Guna Trukšāne, koncertmeistare Iveta Stivriņa un baletmeistare Katrīne Martinsone – Škapare. Kolektīva nosaukums aizgūts no latviešu literatūras autoritātes Aspazijas dzejoļa, kas ir arī kolektīva himnas vārdi. Simbols un pirmais karogs tika radīts 1995.gadā, gatavojoties VI Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Bet jau 2008.gadā, XXIV Vispārējos latviešu dziesmu un XIV Deju svētkos kolektīva vecākā grupa lielajā svētku gājienā devās ar TLM studijas „Dardedze" vadītājas Ingrīdas Ozolnieces darināto jauno karogu.

BJDK "Vēja zirdziņš" ir vienīgais Jelgavas bērnu deju kolektīvs, kurš katru gadu iestudē lielformāta jaundarbu ar tikai šim kolektīvam izveidotu izrādes oriģinālhoreogrāfiju. Divdesmit gadu pastāvēšanas laikā radītas neaizmirstamas deju izrādes: „Johans mušpapīrs"; „Smaragda pilsētas burvis"; „Pinokio piedzīvojumi"; „Sūnu ciema zēni"; „Izdejot gadalaikus"; „Veiksmes rauši"; „Dzeltenais linu ceļš"; „Diegabundža" un „Randiņš Belevillā". Izdejotas neskaitāmas koncertprogrammas, kas rādītas ne tikai Latvijā, bet arī Baltkrievijā, Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Itālijā, Lietuvā, Slovākijā, Šveicē, Ukrainā un Ungārijā. Kopš 2009.gada decembra kolektīvs ir uzņemts Internacionālās deju komitejas (CID) biedru kārtā.

Gadu gaitā kolektīvs kļuvis radošāks, drosmīgāks un pārliecinātāks par saviem spēkiem, „Vēja zirdziņš" labprāt bieži koncertē un piedalās dažādos konkursos. Ar īpašu prieku un satraukumu dejotāji uzstājas arī Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kur atlases skatēs saņem Laureātu pakāpes. Vairāku gadu garumā iegūtas prestižas balvas gan Latvijā, gan ārzemēs, tai skaitā, no Itālijas starptautiskā tautas mākslas festivāla „Music world" pārvesta galvenā balva „Sudraba Delfīns" un pagājušā gada iegūtā 1.vieta Baltkrievijas pilsētā Mozirā notiekošajā VII Starptautiskajā jauno talantu festivālā – konkursā "Zeme zem baltajiem spārniem". Tradicionāla ir kolektīva dalība starptautiskā tautas deju un mūzikas fesitvālā „Eiropeāde", kas šovasar notiks Itālijas pilsētā Padovā.

Paralēli tautisko un mūsdienu deju soļu apgūšanai, bērni un jaunieši kopā ar vecākiem un draugiem vairākkārt piedalījušies daudzās radošās aktivitātēs. A.Skrastiņa stāsta: „Par neatņemamu pavasara aktivitāti kļuvusi dalība ikgadējā „Lielajā Talkā", kurā īstenojam radošas idejas, piemēram, esam nokrāsojuši transformatora ēku pilsēta centrā un iestādījuši bērzu birzi ārpus pilsētas. Savu azartu un patriotismu parādījām piedaloties Ginesa rekordu uzstādīšanā „Skrien par Latviju" un „Garākā deja"!" Kolektīvs veiksmīgi startējis Piena, Maizes un medus svētku „Piena paku regatē", kopā ar daudziem dejas entuziastiem pārsteidzis rīdziniekus un tās viesus ar pirmo tautisko deju „Flash mob" Latvijā u.tml."

Pēc jubilejas svinībām „Vēja zirdziņš" turpinās cītīgi gatavosies Jelgavas pilsētas svētkiem un lielajam deju koncertam Zemgales Olimpiskajā centrā. Šajā sezonā kolektīvs vēlējis sev izturību mērķu sasniegšanā, bet saviem skatītājiem un atbalstītājiem - daudz patīkamu brīžu koncertos: „Audz dejā!"

Papildu informācija: www.vejazirdzis.lv

Foto: Jelgavas bērnu un jauniešu deju kolektīvs „Vēja zirdziņš". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV