Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Tonijs Džads "Pārvērtēšana. Esejas par aizmirsto 20. gadsimtu"

EasyGet.lv, 21.05.2012. 13:00

"Pārvērtēšana" ir mūsdienu vēsturnieka un intelektuāļa Tonija Džada eseju krājums, kurā apkopotas divdesmit piecas skrupulozi izstrādātas un aizraujošas esejas. Šajās esejās viņš analizē divdesmitā gadsimta nozīmīgākās kultūrzīmes, personības un politikas ekscesus, kas mūsdienās jau šķiet kļuvuši par aizvēsturi, bet kuru izpēte un izpratne ir absolūti nepieciešama, analizējot procesus sabiedrībā šodien un nākotnē.
Tonijs Džads "Pārvērtēšana. Esejas par aizmirsto 20. gadsimtu"

Savās esejās Tonijs Džads izstāsta vairāk, nekā mums šķiet, ka zinām, lai parādītu, kā mēs to uzzinājām, un atklātu, cik daudzi mūsu vēstures aspekti ir ziedoti un pārvērsti mītos, lai ar mītiem aizstātu izpratni, ar kolektīvo identitāti – patiesību, un ar noliegumu – atmiņu. Viņa grāmata ir kā karte, kas rāda ceļu uz vēstures nozīmi, kas mūsdienu sabiedrībai ir tik vitāli nepieciešama.

"Divdesmitais gadsimts ir tikko beidzies, taču tā ķildas un dogmas, tā ideāli un bailes jau sāk ieslīgt viltus atmiņu tumsībā. Šai grāmatā apkopotās esejas skar visai plašu tematisko spektru, tomēr uzmanības centrā arvien ir divi jautājumi, uz kuriem nevar nemeklēt atbildes, — ideju loma un intelektuāļu atbildība un nesenās vēstures vieta aizmāršības laikmetā. Jau drīzā nākotnē uz laikposmu no komunisma sagrūšanas līdz katastrofālajam iebrukumam Irākā pasaule atskatīsies kā uz postā aizlaistiem gadiem: gan vienā, gan otrā Atlantijas krastā pusotrs gadu desmits nodzīvots, izniekojot iespējas un demonstrējot politisku nemākulību. Pārmēru pašpārliecināti, necenzdamies nedz domāt, nedz izvērtēt, mēs atstājām aiz muguras divdesmito gadsimtu un bravūrīgi iesoļojām nākamajā, vāvuļodami savtīgas puspatiesības. Mani atkal un atkal satriec šim laikmetam raksturīgā pretdabiskā apņemšanās neizprast mūsu pašreizējās dilemmas pašu valstī un ārzemēs, apņemšanās neuzklausīt nevienu no aizritējušo gadu desmitu gudrajiem prātiem, stūrgalvīgi mēģinājumi nevis atcerēties, bet aizmirst, noliegt pēctecību un katrā izdevīgā gadījumā pasludināt notiekošo par jaunu un nebijušu. Patlaban, kā sāk liecināt divdesmit pirmā gadsimta sākuma starptautiskie notikumi, šāda nostāja varētu būt arī gaužām nesaprātīga. Varbūt tomēr lai nesenā pagātne vēl dažus gadus paliek ar mums. Šī grāmata ir mēģinājums uz to palūkoties ar īpašu vērību." tā Tonijs Džads.

Vēsturnieks Tonijs Džads (Tony Judt, 1948—2010), dzimis un mācījies Anglijā, bijis pasniedzējs Kembridžā, Oksfordā, Bērklijā, kā arī Ņujorkas universitātes Remarka institūta profesors Eiropas studijās un šī institūta direktors — daudzu grāmatu autors un redaktors. Viens no viņa slavenākajiem un ietekmīgākajiem darbiem — visaptverošais mūsdienu Eiropas pētījums "Pēc kara. Eiropas vēsture 1945—2005" (Dienas Grāmata) latviski izdots 2007. gadā.

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Māra Poļakova. Grāmata nākusi klajā izdevniecībā "Dienas Grāmata".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV