Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Iznācis sviestroka mikroromāns un grupas „Zupski Rubin" albums

EasyGet.lv, 23.05.2012. 11:11 | komentāri (1)

Izdevniecība „Apostrofs" klajā laidusi ar mūzikas albumu apvienotu sviestroka mikroromānu „Garais ceļš uz Hantimansijsku", ko sarakstījuši divi autori – Vilis Lācītis un Šmidzis Klonatans Vāverts, informē izdevniecības pārstāve Arita Gutāne.
Iznācis sviestroka mikroromāns un grupas „Zupski Rubin" albums

Celtnieks Vilis Lācītis Latvijā kļuva pazīstams ar romāniem „Stroika ar skatu uz Londonu" un „Pamodināt Lāčplēsi". Savukārt Šmidzis K. Vāverts sevi raksturo kā „Zupski Rubin" jauno māksliniecisko vadītāju, alternatīvās skoliņas direktoru un zemnieku, kā arī šlāgermūzikas entuziastu.

Abi autori sadarbojas alternatīvā šlāgera grupā „Zupski Rubin". Savulaik viņi iepazinušies Baņu kultūras namā, kur rakstnieks Vilis Lācītis tikās ar lasītājiem, savukārt Šmidzis Vāverts iepazīstināja baņiešus ar alternatīvajām lauksaimniecības metodēm (šlāgermūzikas atskaņošana fermā palielina izslaukumu) un alternatīvās skoliņas pieredzi (šlāgermūzikas tekstu un grupu sastāva iegaumēšana ievērojami uzlabo bērnu atmiņu). Abi ātri atrada kopīgu valodu gan mūzikas, gan literatūras laukā.

"Garais ceļš uz Hantimansijsku" apraksta dramatiskus notikumus galvenā varoņa Konana Banāna dzīvē, kuri viņu noved pie albuma ierakstīšanas. Grāmata tā īsti neiekļaujas nevienā žanrā. Tajā ir gan aizraujoša sižeta līnija ar neticamiem piedzīvojumiem, gan aforismi un dzeja," skaidro līdzautors Vilis Lācītis. „Grūti pateikt, vai grāmata ir pielikums mūzikai, vai arī mūzika papildina grāmatu".

Katram romāna eksemplāram uz aizmugurējā vāka ir pievienots kompaktdisks ar „Zupski Rubin" 1999. gada albumu „The Long Way to Hantymansyisk". Šmidzis K. Vāverts paskaidro: „Pasmeļot grupas Zupski Rubin muzikālā mantojuma arhīvā, tika atlasīts materiāls, kura mākslinieciski augstvērtīgais sniegums nespēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Grāmata ir kā sviestains papīra iesaiņojums šim alternatīvā šlāgera tīrradnim."

„Garais ceļš uz Hantimansijsku" ieved latviešu lasītāju maz zināmā un maz aprakstītā Latvijas rokmūzikas pagrīdes vidē, kur ar varoņiem notiek visneiedomājamākie piedzīvojumi. Tekstu bagātina subkultūrai raksturīgs svaigi sulīgs humors un leksika. Būtībā tas ir vēstījums par to, kā jauni vīrieši cenšas nonākt pie dzīves jēgas: viņi spēlē mūzikas instrumentus, dzer alkoholu, pīpē, dzied, spontāni sacer dziesmu tekstus, sarunājas un, izmantojot pašhipnozi, dodas integrālas realitātes izziņas ceļā ar nolūku paplašināt savu apziņu. Puiši noraida plakanu domāšanu, primitīvu patērniecību un kautrīgi ilgojas pēc mīlestības. Proza, kas saprotošā lasītājā burtiski izraisīs smieklu lēkmes! Lai arī pilnīgi atšķirīgs, šis teksts turpina NSRD iekopto praksi lūkoties uz dzīvi skaisti un neparasti. Maz cerību, ka to kādreiz varētu iekļaut skolu literatūras mācību programmās. Lai gan – vajadzētu!" uzskata grāmatas redaktore Liāna Langa.

„Sviestroka mikroromāns uzrunās ļaudis, kuri saistīti ar 90-to gadu roka andergraundu Latvijā un citur. Tas ir sociāls, humoristisks un alkoholisks teksts ar krietnu devu psihodēlijas. Mikroromāns ir radoši iedvesmojošs, romantisks un mīlīgs. Pēc izlasīšanas izjutu labi pēcgaršu. Domāju, ka pasaku mājā „Undīne" tam būtu jāstāv goda vietā!" saka Dambis, grupas „Inokentijs Mārpls" dalībnieks.

Vienlaicīgi iznāk arī Zupski Rubin 18 gadu jubilejas minialbums „Ciršļa skaistākās dziesmas dzied Šmidzis K. Vāverts", ko līdz ar vāka noformējumu var par velti lejupielādēt šeit: http://www.mediafire.com/?ot13y90l87byolg

Papildu informācija par dueta literāro un muzikālo darbību kļūs pieejama, sadraudzējoties ar Šmidzi K. Vāvertu portālā www.draugiem.lv.

Abi autori mīļi aicina uz grāmatas un diska prezentāciju 24. maijā plkst. 18:00 Rīgā, veikalā-kafejnīcā „Upe" Vaļņu ielā 26. Skanēs dzīvā mūzika, un abi rakstnieki uzburs brīnišķas ainas dzejas un prozas valodā. Pirmā glāze vīna par velti.

Jaunais izdevums būs pieejams Latvijas grāmatnīcās un par īpaši patīkamu cenu – veikalā „Upe" Vaļņu ielā 26.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV